ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις… Καλιφόρνιες; Το ριζοσπαστικό σχέδιο στις κάλπες

Τρεις… Καλιφόρνιες; Το ριζοσπαστικό σχέδιο στις κάλπες

Αντιμέτωποι με ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ερώτημα αναμένεται να βρεθούν τον Νοέμβριο οι πολίτες της Καλιφόρνια, που θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα αλλάξουν για πάντα τον χάρτη των ΗΠΑ, χωρίζοντας την πολιτεία τους σε τρεις μικρότερες: την Καλιφόρνια, τη Βόρεια Καλιφόρνια και τη Νότια Καλιφόρνια.

Ο επιχειρηματίας Τιμ Ντρέιπερ είναι ο «εγκέφαλος» της πρωτοβουλίας διάσπασης της πολιτείας, η οποία έλαβε το όνομα «Cal 3». Η καμπάνια του να έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 402.468 υπογραφές, ξεπερνώντας έτσι το κατώτατο όριο που ορίζει ο νόμος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Καλιφόρνια, Άλεξ Παντίγια, θα δώσει την έγκριση του ώστε το ερώτημα να τεθεί στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Γιατί θέλει να διασπαστεί η Καλιφόρνια

Ο Ντρέιπερ έχει τονίσει πως ο χωρισμός της πολιτείας θα επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να λαμβάνουν ορθότερες αποφάσεις για τα επίμονα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή, όπως η εκπαίδευση, η υψηλή φορολογία, η επιδείνωση της κατάστασης των υποδομών…

«Η κυβέρνηση της Καλιφόρνια …απογοητεύει τους πολίτες της», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της καμπάνιας, Πέγκι Γκράντε, σε δήλωσή της. «Η Καλιφόρνια αξίζει ένα καλύτερο μέλλον» λέει η ίδια.

«Απλώς θα διαχωρίσει την πολιτεία σε μικρότερους, πιο εύκολα διαχειρίσιμους πληθυσμούς. Σκεφτείτε την Νότια και την Βόρεια Καλιφόρνια. Την Νότια και την Βόρεια Ντακότα. Την Δυτική Βιρτζίνια και την Βιρτζίνια. Η Καλιφόρνια είναι ήδη γνωστή για τις ξεχωριστές ταυτότητες των πολιτών στα νότια και τα βόρεια», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η καμπάνια.

Όμως, οι επικριτές εξαπολύουν δριμεία επίθεση στους εμπνευστές της διάσπασης, τονίζοντας πως κρύβουν επιμελώς ότι η υλοποίηση της ιδέας τους θα κοστίσει δισεκατομμύρια σε φόρους.

2018 06 13T195714Z 2105044952 RC1E9715B650 RTRMADP 3 CALIFORNIA SPLIT

Ο εμπνευστής της ιδέας, Τιμ Ντρέιπερ/Πηγή: REUTERS/Stephen Lam

Πώς θα γίνει η διάσπαση

Η πρόταση αναφέρει πως κάθε πολιτεία, μετά τον διαχωρισμό, θα έχει 12,3 με 13,9 εκατομμύρια κατοίκους.

Στην Καλιφόρνια θα περιλαμβάνονται: το Λος Άντζελες, η Βεντούρα, η Σάντα Μπάρμπαρα, το Σαν Λούις, το Μοντερέι και το Σαν Μπενίτο.

Στην Νότια Καλιφόρνια θα περιλαμβάνονται: το Σαν Ντιέγκο, το Σαν Μπερναρντίνο, το Όραντζ, το Ρίβερσαιντ, η Μόνο, η Μαδέρα, το Ινούγιο, το Τούλαρε, το Φρέσνο, το Κινγκς, το Κερν και το Ιμπέριαλ.

Στην Βόρεια Καλιφόρνια θα περιλαμβάνονται συνολικά 40 πόλεις, μεταξύ αυτών, η παράκτια περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και οι υπόλοιπες περιοχές του Σακραμέντο.

Ποιες είναι οι πιθανότητες υλοποίησης;

Αν οι πολίτες ταχθούν υπέρ της διάσπασης, η πρόταση θα φτάσει στο Κογκρέσο που θα λάβει την τελική απόφαση για την υλοποίηση ή μη της διάσπασης.

Ο νομικός και καθηγητής Τζόναθαν Τιούρκλεϊ, μιλώντας στο CNNi, τόνισε πως οι πιθανότητες υπερψήφισης από το Κογκρέσο είναι πολύ λίγες, καθώς οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές έχουν πολλά να χάσουν.

«Οι Δημοκρατικοί θεωρούν την Καλιφόρνια μία χρυσή αυτοκρατορία, θα τους είναι δύσκολο να την αποδεχθούν ως τρεις χρυσές αυτοκρατορίες».

Η Καλιφόρνια έχει 55 εκλογείς στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ένας σημαντικός αριθμός για τους Δημοκρατικούς, που έχουν παράδοση νικών στην περιοχή.

Οι εμπνευστές της ιδέας, όμως, θεωρούν πως η πολιτεία θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων μετά τη διάσπαση.

Initiative to break California into 3 states to go on November ballot, by Madison Park, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ