ΚΟΣΜΟΣ

Το προσφυγικό «στοιχειώνει» τη Μέρκελ: Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα

Το προσφυγικό «στοιχειώνει» τη Μέρκελ: Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα
REUTERS/Hannibal Hanschke TPX IMAGES OF THE DAY

Μέχρι το τέλος Ιουνίου έχει η Άνγκελα Μέρκελ για να βρει μια λύση για το «ντιμπέιτ» που έχει ξεσπάσει στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας για το μεταναστευτικό.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να συμφώνησε να παρουσιάσει σκληρότερη πρόταση για το μεταναστευτικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μετά από το «τελεσίγραφο» του προέδρου του CSU και ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, ο Ζέεχοφερ θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για να μπλοκάρει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Η ηγεσία της CSU αποφάσισε κατά την σημερινή της συνεδρίαση ότι οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επαναπροωθούνται σε αυτές αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Μέρκελ και Ζέεχοφερ αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.

Η άφιξη περισσότερων του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στη Γερμανία το 2015 και το 2016 προκάλεσε πολιτικό σοκ στη χώρα, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί.

Αρχικά συνέβαλε, όπως και στην Ιταλία και την Αυστρία, στην άνοδο της ακροδεξιάς, όμως παράλληλα προκάλεσε ρωγμές στο εσωτερικό του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ: των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού τους κόμματος στη Βαυαρία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ