ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην αλ Χάρα

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην αλ Χάρα
REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «έχει λόγους να πιστεύει» ότι ήταν το Ισραήλ εκείνο που διεξήγαγε το βράδυ της Κυριακής (176) αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας ιρακινής παραστρατιωτικής δύναμης κοντά στην αλ Χάρα, στην ανατολική Συρία, δήλωσε τη Δευτέρα Αμερικανός αξιωματούχος.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για ισραηλινό πλήγμα», δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος.

Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε πως βομβάρδισε κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ θέσεις μονάδων της Χασντ αλ Σάαμπι, μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Το πλήγμα αυτό δεν διεξήχθη από τις ΗΠΑ ή τον (διεθνή) συνασπισμό» υπό αμερικανική διοίκηση, δήλωσε ο Έρικ Παχόν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η Χασντ αλ Σάαμπι, παραστρατιωτική ομάδα που χρηματοδοτείται από την Τεχεράνη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εξαπέλυσαν τα αεροπορικά πλήγματα που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 από τους μαχητές της και να τραυματιστούν άλλοι 12.

Τα πτώματα τριών ιρακινών μαχητών που σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία επαναπατρίστηκαν τη Δευτέρα για να κηδευτούν. Μάχονταν στις τάξεις της ομάδας «Κατάεμπ Χεζμπολάχ», ιρακινής δύναμης συνδεδεμένης με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου που είναι ορκισμένος εχθρό του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ