ΚΟΣΜΟΣ

Ο θρίαμβος Λεπέν φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης

Ο θρίαμβος Λεπέν φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης
Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν REUTERS/Pascal Rossignol

Το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Μετώπου σημείωσε θριαμβευτική νίκη την Κυριακή, στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, γεγονός που προκαλεί σεισμό στο πολιτικό σκηνικό της χώρας πριν τις προεδρικές εκλογές το 2017.

Με άξονα τον φόβο για τον ISIS και τις επιθέσεις στο Παρίσι να έχουν προηγηθεί, καθώς και τα παγιωμένα προβλήματα της ανεργίας και της μετανάστευσης, το κόμμα της Μαρί Λεπέν εξασφάλισε 29,4% στο σύνολο της επικράτειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 85% των ψήφων.

Ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για ένα αντι-ευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα που ήρθε πρώτο σε έξι από δεκατρείς περιφέρειες.

"Η Γαλλία πρέπει να εξολοθρεύσει τους ριζοσπάστες ισλαμιστές", είχε δηλώσει η Μαρίν Λεπέν, μετά τις τρομοκρατικές επίθεσεις στο Παρίσι.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου διατύπωσε την θέση ότι η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της. "Ο ισλαμιστικός φονταμενταλισμός πρέπει να εξολοθρευτεί, η Γαλλία πρέπει να απαγορεύσει τις ισλαμιστικές οργανώσεις, να κλείσει τα ριζοσπαστικά τζαμιά και να απελάσει τους ξένους που κηρύττουν το μίσος στη χώρα μας, καθώς και τους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν καμία δουλειά εδώ".

Αποσύρουν οι σοσιαλιστές τους υποψηφίους τους

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε εχθές ότι αποσύρει τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie) και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d' Azur, PACA) στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός "ρεμπουμπλικανικού μετώπου", που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit-poll, ο Νικολά Σαρκοζί (Nicolas Sarkozy) δήλωσε ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη γαλλική Αριστερά στο δεύτερο γύρο για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της ακροδεξιάς, είτε αυτή αφορά σε κοινά ψηφοδέλτια είτε σε απόσυρση των υποψηφίων του ενός, ώστε να ενισχυθούν οι υποψήφιοι του άλλου.

"Το σοκ"

Η κεντροδεξιά εφημερίδα Le Figaro κυκλοφορεί σήμερα με πρωτοσέλιδο την φωτογραφία της Λεπέν και λεζάντα "Το σοκ", ενώ η αριστερή Liberation γράφει "Πλησιάζει" αναφερόμενη στην αναρρίχηση του Εθνικού Μετώπου στην εξουσία.

Η επιτυχία του Εθνικού Μετώπου ήρθε μετά από την εισροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, ενισχύοντας τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, από το γερμανικό AfD και το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του ΗΒ μέχρι το κυβερνητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, στην Πολωνία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Liberation, δεν είναι μόνο οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έφεραν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Η κυβερνητική ανικανότητα, η απόγνωση των ψηφοφόρων, η αδυναμία για αξιόπιστες και οριστικές λύσεις για το μεταναστευτικό προκάλεσαν την οργή των ψηφοφόρων, με το ένα τρίτο εξ αυτών να ψηφίζουν την Λεπέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ