ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση σύγχρονης σκλαβιάς στη Βρετανία

Υπόθεση σύγχρονης σκλαβιάς στη Βρετανία
Αφού αρχικά βρέθηκαν με χειροπέδες, οι δύο Βρετανοί θα περάσουν πλέον πίσω από τα σίδερα Reuters/DYLAN MARTINEZ

Σε φυλάκιση έξι ετών έκαστος από δικαστήριο του Λονδίνου καταδικάστηκαν δύο Βρετανοί, οι οποίοι τα τελευταία 24 χρόνια, κρατούσαν στο σπίτι τους ως «σκλάβο» έναν Νιγηριανό μετανάστη.

Οι Εμάνουελ και Άνταν Έντετ, 61 και 58 ετών, αντίστοιχα, κρίθηκαν ένοχοι στις κατηγορίες περί κακοποίησης ανηλίκου, σκλαβιάς και παράνομης μετανάστευσης.

Το 1989, το ζεύγος Βρετανών βοήθησε τον 14χρονο τότε Νιγηριανό να περάσει παράνομα στη Βρετανία και τον έπεισε ότι θα τον χρηματοδοτούσε για να σπουδάσει και να εξασφαλίσει ένα «λαμπρό μέλλον». Στην
πραγματικότητα, όμως, οι Εντέτ τον ανάγκαζαν να τους υπηρετεί τις 17 από τις 24 ώρες της ημέρας, απειλώντας τον μάλιστα με απέλαση σε περίπτωση που επιχειρούσε να «αποδράσει».

Η υπόσχεση για εκπαίδευση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και ο νεαρός άνδρας είχε ελάχιστη επαφή με την οικογένειά του και τον έξω κόσμο επί 24 χρόνια. Οι Έντετ φρόντισαν να εξαφανίσουν το διαβατήριό του και για να είναι σίγουροι ότι δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να δραπετεύσει, τον άφησαν χωρίς χαρτιά που να αποδεικνύουν την ταυτότητά του.

Το θύμα, το οποίο σήμερα είναι 40 ετών, είχε συγκεκριμένες υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα. Έπρεπε να καθαρίσει, να μαγειρέψει, να φροντίσει τον κήπο και να προσέχει τα παιδιά, συν ότι άλλο έκτακτο προέκυπτε μέσα στο... 17ωρο εργασίας χωρίς πληρωμή. Έπρεπε να τρώει μόνος και συνήθως, όπως παραδέχθηκε το ζευγάρι, κοιμόταν στο πάτωμα του σαλονιού.

Σύμφωνα με την Εισαγγελέα της υπόθεσης, Νταμάρις Λάκιν, ο άτυχος άνδρας είχε πειστεί ότι σε περίπτωση που επιχειρούσε να αποδράσει, θα έπεφτε στα χέρια της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί μέσα στο σπίτι των Έντετ και να εξαρτάται πλήρως από αυτούς. «Τον εκμεταλλεύτηκαν και έκλεψαν 24 χρόνια από τη ζωή του. Πρόκειται για μια υπόθεση σύγχρονης σκλαβιάς», δήλωσε η Λάκιν, άποκαλύπτοντας ότι για να μπορέσουν να βάλουν τον Νιγηριανό στη Βρετανία, του άλλαξαν όνομα και τον προσέθεσαν στο οικογενειακό διαβατήριο ως γιο τους.

Πηγή: Reuters.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ