ΚΟΣΜΟΣ

Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν: Στα δεξιά του... παππού της από τα 2 της

Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν: Στα δεξιά του... παππού της από τα 2 της
Thierry Esch/Paris Match via Getty Images/Ideal Image

"Με τη Μάριον, έχεις έναν παράδοξο χαρακτήρα. Ενώ έχει την εικόνα της νέας γυναίκας που είναι μοντέρνα, φιλική, καλή και γελαστή, ο λόγος της είναι πολύ πιο συντηρητικός ακόμα και από αυτόν της Μαρίν Λεπέν, πολύ δυνατός, μερικές φορές επιθετικός".

Με αυτά τα λόγια περιγράφει η Σεσίλ Άλντουϊ, συγγραφέας της μελέτης "Με τα λόγια της Μαρίν Λε Πεν: Αποκωδικοποιώντας τη νέα ρητορική του Εθνικού Μετώπου" την μοναδικότητα της ανιψιάς της επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος και αγαπημένης εγγονής του ιδρυτή του.

Μάλιστα η καριέρα της στην πολιτική ξεκίνησε πρακτικά το μακρινό 1992 όταν φωτογραφήθηκε στην αγκαλιά του παππού της, Ζαν Μαρί σε αφίσα τοπικής εκλογικής εκστρατείας με τη φράση "η ασφάλεια είναι η πρώτη ελευθερία".

Πηγή: National Front

Είναι σαφές ότι οι πολιτικές απόψεις της -παρά το αγγελικό προσωπείο της- προσεγγίζουν περισσότερο την σκληροπυρηνική γραμμή του παππού της παρά την πιο ήπια θέση της θείας της.

Περήφανος ο παππούς της διατυμπανίζει τα προσόντα της λέγοντας ότι "έχει πτυχίο Νομικής, είναι γενναία, έξυπνη, όμορφη γεμάτη χαρίσματα, το' χει η οικογένεια".

Η 25χρονη μετά και τις εκλογές της Κυριακής όπου επικράτησε με ποσοστό πάνω από 40% στην περιφέρεια της Προβηγκίας αναμένεται να θριαμβεύσει στις επαναληπτικές εκλογές και να βάλει σε νέες βάσεις την πορεία του κόμματος για τις εθνικές εκλογές του 2017.

Γεννημένη το 1989 στο Σεν Ζερμέν ον Λάι κοντά στο Παρίσι, μεγάλωσε από τη μητέρα της Γιαν Λε Πεν και τη θεία της, Μαρίν, έως ότου η μητέρα της παντρεύτηκε τον Σάμιουελ Μαρεσάλ που έδωσε το όνομά του στη Μάριον.

Οι γονείς της 25χρονης χώρισαν όταν εκείνη ήταν παιδί ενώ μέσω ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2013 αποκαλύφθηκε ότι ο Σαμουέλ Μαρεσάλ, πρώην πολιτικός του Εθνικού Μετώπου που αργότερα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις δεν ήταν ο βιολογικός της πατέρας.

Την ίδια χρονιά, το γαλλικό περιοδικό L' Express αποκάλυψε την ταυτότητα του βιολογικού της πατέρα που φέρεται να είναι ο Ροζέρ Οκ, δημοσιογράφος και διπλωμάτης που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2014.

Εντάχθηκε στις τάξεις του Εθνικού Μετώπου το 2008 σε ηλικία 18 ετών και μπήκε στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος για τη δημαρχία του Saint - Cloud στο δυτικό Παρίσι.

Έγινε σε ηλικία 22 ετών η νεότερη βουλευτής στην ιστορία της Γαλλίας, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από ένα χρόνο αναδείχθηκε τρίτη στο κόμμα.

Οι θέσεις της ωστόσο πάνω στην ταυτότητα και τη μετανάστευση αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα πολιτικά της ορόσημα.

Αντιπρόσωπος μιας "πιο σκληρής γενιάς" δείχνει να έχει ταυτίσει τον ευατό της με το ρόλο του... ιεροκήρυκα της εκθαμβωτικής αυστηρότητας, τιμωρητικής για το παλιό πολιτικό σύστημα και ανανεωτικής για όσους βάζουν πάνω από όλα την πατρίδα.

Έχοντας εκδηλώσει τους φόβους της ότι η "η Ριβιέρα θα μετατραπεί σε φαβέλα", η Μαριόν πιστεύει στη "θεωρία της αντικατάστασης" σύμφωνα με την οποία οι Γάλλοι που έχουν γεννηθεί στη χώρα τους αντικαθίστανται από νεοφερμένους μετανάστες.

Μάλιστα, σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα, τόνισε ότι οι Μουσουλμάνοι "δεν μπορούν να βρίσκονται στην ίδια θέση όπως η καθολική θρησκεία".

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα μέλη του Εθνικού Μετώπου δεν στηρίζει τη θανατική ποινή αλλά πιστεύει στην ισόβια κάθειρξη ενώ εναντιώνεται με το γάμο ανθρώπων του ίδιου φύλου έχοντας μάλιστα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις κατά του "γάμου για όλους" στο Παρίσι.

Η προσπάθεια του Εθνικού Μετώπου να την πλασάρει ως το "νέο πρόσωπο" που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Γαλλίας είναι πλέον καθολική ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2017 όμως αν κανείς εξετάσει τις ακριβείς υποσχέσεις της, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και νομοθεσίας και ηθικής οι ιδέες της δεν ξεπερνούν χρονικά το 1980.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ