ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Μόσχα για εθνοκάθαρση Τουρκμένων στη Συρία

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Μόσχα για εθνοκάθαρση Τουρκμένων στη Συρία
Το ρωσικό αποβατικό Yamal καταπλέει τα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση τη Μεσόγειο, συνοδευόμενο από σκάφος της τουρκικής λιμενοφυλακής, με το ημερολόγιο να γράφει 9 Δεκεμβρίου 2015. Η διαφορά των μεγεθών δεν αποτυπώνεται στη ρητορική της έντασης, όπου η Άγκυρα επιχειρεί να είναι κάθε φορά μια σκάλα πάνω από τη Μόσχα REUTERS/Murad Sezer

Η Μόσχα επιχειρεί «εθνοκάθαρση» στη Συρία κατά των Τουρκμένων, ισχυρίστηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmed Davutoglu), μιλώντας σήμερα (9/12) σε ξένους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να κάνει εθνοκάθαρση στη βόρεια Λατάκεια κατά των Τουρκμένων και των σουνιτικών πληθυσμών που δεν έχουν καλές σχέσεις με το καθεστώς του Άσαντ.

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέλει «να τους εκτοπίσει, θέλει να εκκαθαρίσει την περιοχή από τις εθνότητες αυτές, ώστε να προστατεύσει το καθεστώς και τις ρωσικές βάσεις στη Λαττάκεια και στην Ταρτούς».

Επανέλαβε δε αυτό που είναι πάγια θέση της Άγκυρας ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί ενισχύουν το Ισλαμικό Κράτος.

Μετά τις κατηγορίες της Μόσχας ότι η οικογένεια Ερντογάν συμμετέχει στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS στα συροτουρκικά σύνορα, φαίνεται πως η Άγκυρα επιχειρεί να απαντήσει με κάτι που θα ξεπερνά σε βαρύτητα τις ρωσικές αιτιάσεις, βλέποντας πως, στο επίπεδο των εντυπώσεων, η κλιμακούμενη ένταση λειτουργεί ακόμα υπέρ της.

Σε άρθρο του στον βρετανικό Guardian, στις 2 Μαΐου 2014, για τις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου -τότε υπουργός Εξωτερικών- είχε υποστηρίξει ότι η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν αποτέλεσμα της δημογραφικής αλλαγής στη Μικρά Ασία, λόγω της «εθνοκάθαρσης» των μουσουλμανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια κατά την απώλεια εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθ' όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα· εθνοκάθαρση για την οποία η δυτική ιστοριογραφία δεν λέει τίποτα, όπως υπονόησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ