ΚΟΣΜΟΣ

«Μήνυμα» Όρμπαν σε ΕΕ: Απαράδεκτο να μας αφαιρούν το δικαίωμα της προστασίας των συνόρων

«Μήνυμα» Όρμπαν σε ΕΕ: Απαράδεκτο να μας αφαιρούν το δικαίωμα της προστασίας των συνόρων
REUTERS/Vincent Kessler

«Είναι απαράδεκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφαιρεί από την Ουγγαρία το δικαίωμά της να προστατεύει τα σύνορά της». Αυτό δήλωσε στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ασκώντας κριτική σε πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για ενίσχυση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex.

«Είναι καλοδεχούμενο που αντί για τις (μεταναστευτικές) ποσοστώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά στρέφει την προσοχή της στην προστασία των συνόρων», είπε ο Όρμπαν.

«Ωστόσο δεν είναι σωστό να μας αφαιρείται το δικαίωμά μας να προστατεύσουμε τα σύνορα και οι Βρυξέλλες να θέλουν να αναλάβουν αυτές την ευθύνη».

Είπε πως αυτή είναι η στάση που θα τηρήσει σε μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας-ΕΕ, είναι τεταμένες αφού το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τη δημοκρατία, τα πολιτικά δικαιώματα και τη διαφθορά, σε μια πρωτοφανή κίνηση, που άφησε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν απομονωμένο από μέρος τους ευρωπαίους συμμάχους του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ