ΚΟΣΜΟΣ

Στήνουν στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ για να προλάβουν τις εξελίξεις

Στήνουν στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ για να προλάβουν τις εξελίξεις
Ιρακινές δυνάμεις φυλάνε την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, στις 8 Δεκεμβρίου 2015 REUTERS/Khalid al-Mousily

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι (Haider al-Abadi) έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών να προσφύγει επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Αμπάντι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατάξει την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Ωστόσο, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βαγδάτης τις τελευταίες δέκα ημέρες, η Τουρκία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να αποσύρει τα στρατεύματά της από το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις σημερινές δηλώσεις (11/12) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Tayyip Erdogan).

Οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί δεν είναι στρατεύματα μάχης, αλλά έχουν σταλεί για να προστατεύσουν τους στρατιώτες που παρέχουν εκπαίδευση στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο TRT και, όπως πρόσθεσε, η Τουρκία «είναι αποφασισμένη» να συνεχίσει την εκπαίδευση.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «μη έντιμη» πράξη την προσφυγή της Βαγδάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τακτική υποχώρηση της Άγκυρας

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ιράκ είχε απαιτήσει από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως εκατοντάδες στρατιώτες που στάλθηκαν πρόσφατα στο στρατόπεδο, λέγοντας ότι εισήλθαν στην ιρακινή επικράτεια χωρίς να το γνωρίζει η Βαγδάτη.

Η οργή της Βαγδάτης προκλήθηκε από προηγούμενες διαβεβαιώσεις τις Άγκυρας ότι θα σταματήσει την περαιτέρω μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης, πόλης η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, ύστερα από σχετική απαίτηση της ιρακινής κυβέρνησης.

Η Άγκυρα μιλούσε τότε για «περαιτέρω» δυνάμεις, δεν υποσχόταν ότι θα αποσυρθεί πλήρως.

Στις αρχές της εβδομάδας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωνε ότι η Τουρκία έχει σταματήσει την ανάπτυξη στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν προτιθόταν να αποσύρει εκείνους που βρίσκονται ήδη εκεί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρακινό ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Γεωπολιτικό newspeak στο ιρακινό Κουρδιστάν

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν επισκέφθηκαν χθες τη Βαγδάτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χάιντερ Αλ Αμπάντι για το θέμα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία της ιρακινής κυβέρνησης, ελήφθη η απόφαση να αναδιοργανώσουμε το στρατιωτικό προσωπικό στη δύναμη προστασίας στο στρατόπεδο Μπασίκα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmed Davutoglu).

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τι θα περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση των στρατευμάτων, αναφέρει όμως ότι συμφωνήθηκε να αρχίσει εργασία για τη δημιουργία μηχανισμών που θα εμβαθύνουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση του Ιράκ σε θέματα ασφαλείας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ανώτατος ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, ο αγιατολάχ Άλι Σιστάνι (Ali Husayni Sistani), καταδίκασε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης.

Καμία χώρα δεν πρέπει «να στέλνει τους στρατιώτες της στο έδαφος ενός άλλου κράτους με τη δικαιολογία ότι βοηθά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας χωρίς την ύπαρξη μιας συμφωνίας (...) μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών», τόνισε εκ μέρους του αγιατολάχ Σιστάνι ένας από τους εκπροσώπους του στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ