ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν την Αψίδα της Παλμύρας

Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν την Αψίδα της Παλμύρας

Σε μία προσπάθεια να αφανίσουν ό,τι (πιστεύουν πως) αντιβαίνει το Ισλάμ, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προχώρησαν σε άλλη μία πολιτιστική βαρβαρότητα που η Ουνέσκο αποκάλεσε «έγκλημα πολέμου».

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν την Αψίδα του Θριάμβου της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης της Παλμύρας.

Το εμβληματικό μνημείο που βγήκε αλώβητο στο πέρασμα των αιώνων από πλήθος πολέμων και φυσικών καταστροφών, κονιορτοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Συρίας.

Η Αψίδα του Θριάμβου, ένα μνημείο 1800 χρόνων, που αποτελείτο από ένα μεγάλο πέτρινο τόξο που πλαισίωναν δύο μικρότερα, αποτελούσε μία από τις θαυμαστές κιονοστοιχίες της Παλμύρας. Η κορυφή της Αψίδας δε, ήταν περίτεχνα διακοσμημένη με κομψά γεωμετρικά στολίδια.

Το καταστροφικό μένος του Ισλαμικού Κράτους απειλεί να αφανίσει έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του πλανήτη που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Ουνέσκο.

Τον περασμένο Αύγουστο, σε μία πράξη άφατης βαρβαρότητας, οι ακραίοι σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλισαν τον επικεφαλής Αρχαιοτήτων της αρχαίας πόλης, τον 82χρονο καθηγητή, Χάλεντ αλ - Άσαντ, τον άνθρωπο που για πάνω από μισό αιώνα είχε αφιερωθεί στον αρχαίο θησαυρό της Παλμύρας. Σε μία συμβολική κίνηση με πολλούς αποδέκτες, κρέμασαν τη σορό του σε μία στήλη της αρχαίας πόλης.

Στη συνέχεια, ανατίναξαν το ναό του Βάαλ ενώ, λίγες ημέρες αργότερα, ισοπέδωναν τον ναό του Βήλου και κατέστρεφαν τρεις από τους περίφημους επιτάφιους πύργους της αρχαίας πόλης, που χρονολογούνταν μεταξύ του 44 και του 103 μ.Χ.

Το Ισλαμικό Κράτος πήρε τον έλεγχο της Παλμύρας, μετά από λυσσαλέες μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις, τον περασμένο Μάιο. ΄Εκτοτε, έχει ισοπεδώσει ένα σημαντικό μέρος της αρχαίας ρωμαϊκής Πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ