ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ρωσο-τουρκική κόντρα

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ρωσο-τουρκική κόντρα
OZAN KOSE/AFP/Getty Images

«Η υπομονή μας με τη Ρωσία εξαντλείται» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, λίγη ώρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση για αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις με την Άγκυρα, που είχε απευθύνει ο ρώσος ομόλογός του Λαβρόφ. Αιτία -το νέο θερμό ρωσο-τουρκικό επεισόδιο, αυτή τη φορά στο Αιγαίο

.Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου έστρεψε τα πυρά του προσωπικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι «γελοιοποιείται» με τον τρόπο που επιμένει να συντηρεί την κόντρα με την Τουρκία.

Όπως δείχνει ο χάρτης, το νέο επεισόδιο σημειώθηκε μόλις 22 μίλια μακριά από τη Λήμνο, με τη ρωσική φρεγάτα «Smetlivy» να βάλλει με προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού.

Όπως μετέδωσε το Interfax είχαν προηγηθεί εκκλήσεις μέσω ασυρμάτου στις οποίες το τουρκικό πλοίο δεν απάντησε και όταν πια είχε φτάσει σε απόσταση 600 μέτρων από τη φρεγάτα, το πλήρωμά της διετάχθει να ανοίξει πυρ. Αμέσως, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το αλιευτικό άλλαξε πορεία και απομακρύνθηκε.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο στο Αιγαίο είναι το τελευταίο της ανησυχητικής πολεμικής διελκυστίνδας που εξελίσσεται τον τελευταίο μήνα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία και την οποία πυροδότησε η κατάρριψη ενός ρωσικού SU-24 από τουρκικά F-16, στα σύνορα με τη Συρία, διότι, όπως υποστήριξε η Άγκυρα, είχε παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της. Ο ένας από τους δύο πιλότους είχε βρει τραγικό θάνατο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η διμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν που προβλεπόταν να γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στην Πετρούπολη και είχε συμφωνηθεί πριν από την κατάρριψη του SU-24.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ