ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα μεγαλουπόλεις όπως φαίνονται από ύψος 3.500 μέτρων

Δέκα μεγαλουπόλεις όπως φαίνονται από ύψος 3.500 μέτρων
Η αταξία του Λονδίνου «μάγεψε» τον φωτογράφο, Βινσάν Λαφορέ Vincent Laforet/AIR

Στις αρχές του 2015, Ο φωτογράφος, Βινσάν Λαφορέ πέρασε αρκετές ώρες κρεμασμένος στην πόρτα ενός ελικοπτέρου για να φωτογραφίσει από ύψος 3.600 μέτρων μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, το Λονδίνο, το Σίδνεϊ, η Βαρκελώνη.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι το 'AIR', ένα νέο βιβλίο στο οποίο παρουσιάζονται οι πιο εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες που κατάφερε να τραβήξει.

Όπως ο ίδιος δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο CNN, η εμπειρία που βίωσε ήταν μοναδική...

«Όταν βρίσκεσαι στους δρόμους κάποιας από αυτές τις μεγαλουπόλεις, νιώθεις αρκετά μικρότερος και απομονωμένος. Συγκλονίζεσαι από τους θορύβους και τις διαφορές που παρατηρείς στο έδαφος. Όταν όμως τις παρατηρείς από τέτοια ύψη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους, σου μοιάζουν πιο προσιτές. Νιώθεις πολύ πιο κοντά τους και πολύ πιο κοντά στους ανθρώπους».

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, μαζί με τέσσερις ακόμη συναδέλφους του, Λαφορέ για την κάλυψη των γεγονότων για λογαριασμό των New York Times, σε Αφγανιστάν και Πακιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτει ότι το AIR αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο είχε στο μυαλό του τα τελευταία 25 χρόνια.

Όπως παραδέχεται, αυτό που τον ενοχλεί στην καθημερινότητα των μεγαλουπόλεων είναι το γεγονός ότι πλέον μοιάζουν, υπό την έννοια ότι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων βρίσκονται πλέον παντού. Από το διάστημα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς όπως υποστηρίζει, οι πόλεις διατηρούν με κάποιον τρόπο την ταυτότητά τους.

Όσο για τις μεγαλουπόλεις που ξεχώρισαν στα μάτια του όταν τις παρατήρησε από... ψηλά;

«Η Βαρκελώνη είναι μία από τις πλέον αγαπημένες μου κι αυτό γιατί το σχέδιό της μιλά από μόνο του για την ιστορία της. Το Λας Βέγκας ξεχωρίζει για τον έντονο φωτισμό του και την αντίθεση που αυτός κάνει όταν πέφτει η νύχτα. Αλλά τη μεγαλύτερη έκπληξη μου την προκάλεσε το Λονδίνο. Δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο κι αυτό είναι κάτι περίεργο για έναν φωτογράφο σαν εμένα, που αρέσκεται στα πλάνα και τη γεωγραφία. Που μαγεύεται από την τάξη. Αλλά το χάος του Λονδίνου κρύβει μια ιδιαίτερη ομορφιά...».

Photographer Vincent Laforet captures mega-cities from 12,000 feet

Eoghan Macguire by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ