ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω στο θρυλικό Μόσκβα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού

Πάνω στο θρυλικό Μόσκβα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού
Αποστολή του CNN στην ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, το καταδρομικό Μόσκβα EPA/CAN MEREY

Αρκετά μίλια ανοιχτά των ακτών της Συρίας, το Μόσκβα, το ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων, αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο σύμβολο του ρωσικού ναυτικού.

Ο Μάθιου Τσάνς του CNN, κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσβαση στο καταδρομικό των 11,500 τόνων, μήκους 186 μέτρων που κουβαλά τους κατευθυνόμενους πυραύλους Slava και παίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Συρίας.

Εξοπλισμένο με ένα ισχυρό σύστημα αεράμυνας, το Moskva βρίσκεται κοντά στην βάση της Λαττάκειας για την υποστήριξη των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που επιχειρούν σε εναέριες επιδρομές.

Στις δύο ημέρες που ο δημοσιογράφος κατέγραφε τις ρωσικές στρατιωτικές επεμβάσεις, τα αεροσκάφη της Ρωσίας επέδραμαν πάνω από 100 φορές, καταστρέφοντας 287 προπύργια των ανταρτών, 40 διυλιστήρια πετρελαίου και σκότωσαν πάνω από 400 αντάρτες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Το Μόσκβα αναπτύχθηκε στην περιοχή, όχι μακριά από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, σχεδόν την επομένη της κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού από την Τουρκία τον περασμένο μήνα, προσφέροντας άλλη μια κάλυψη των ρωσικών επιδρομών.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να πλήττει στόχους με πυραύλους από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της στη Συρία, αλλά όχι από το Μόσκβα.

Όχι πολύ καιρό πριν, η πρόσβαση στο πλοίο από έναν ξένο δημοσιογράφο θα ήταν εξαιρετικά σπάνια. Αλλά το πρωτόγνωρο άνοιγμα του Κρεμλίνου γύρω από τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες, αντικατοπτρίζει τόσο τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες εκστρατείες, όσο και την αυτοπεποίθηση που έχει η Μόσχα για την παρέμβασή της στη συριακή σύγκρουση.

Αυτές τις μέρες, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, έχει μια σελίδα στο Facebook την οποία ανανεώνει συχνά με δημοσιεύσεις για τις δράσεις του ρωσικών δυνάμεων. Πρόκειται για μια εκ διαμέτρου αντίθετη στάση σε σχέση με το παρελθόν – όπως για παράδειγμα την σύγκρουση στην Γεωργία το 2008 – που ήταν εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να πληροφορηθεί την ρωσική οπτική.

On board the warship Moskva: The naval power behind Russia's air war in Syria

Matthew Chance, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ