ΚΟΣΜΟΣ

Με παρέμβαση Ομπάμα, η Τουρκία αποχωρεί μερικώς από το Β. Ιράκ

Με παρέμβαση Ομπάμα, η Τουρκία αποχωρεί μερικώς από το Β. Ιράκ
Ιρακινός στρατιώτης φυλάσσει τον περιβάλλοντα χώρο της τουρκικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, στις 8 Δεκεμβρίου 2015 REUTERS/Khalid al-Mousily

Η Τουρκία ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι «συνεχίζει» να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ, αναγκαζόμενη για άλλη μια φορά να δώσει εξηγήσεις για την παρουσία στρατιωτών της στην διαφιλονικούμενη επαρχία της Μοσούλης.

Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός ηγέτης κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πράξει αναλόγων ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της ιρακινής πλευράς, η Τουρκία θα συνεχίσει τη διαδικασία που έχει αρχίσει για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους τα οποία σταθμεύουν στην επαρχία της Μοσούλης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ο Αμερικανός πρόεδρος είχει επιμείνει, απευθυνόμενος στον Ερντογάν, ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το Ιράκ είχε απαιτήσει την Τρίτη την «πλήρη αποχώρηση» των τουρκικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας.

Πάντως, ο Ομπάμα χαιρέτισε παράλληλα «τη συμβολή» της Τουρκίας στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος μάχεται στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία είχε αναπτύξει στο Ιράκ στις αρχές Δεκεμβρίου μια δύναμη 150-300 ανδρών, καθώς και περίπου 20 τεθωρακισμένα οχήματα, στο στρατόπεδο Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ. Έκτοτε, η Βαγδάτη είχε προχωρήσει επανειλημμένως σε διαβήματα διαμαρτυρίας, απειλώντας να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενώ στην αρχή, η Άγκυρα είχε δείξει ότι θα υποχωρούσε, στη συνέχεια επιχείρησε ελιγμούς τακτικής, επιχειρώντας να δικαιολογήσει με διάφορους τρόπους την παρουσία των δυνάμεών της στο βόρειο Ιράκ.

Τούρκοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει τη Δευτέρα ότι η δύναμη αυτή αποσύρθηκε εν μέρει.

Ανάμεσα στους λόγους που είχε επικαλεστεί η τουρκική κυβέρνηση ήταν και η διαβεβαίωση πως επρόκειτο απλά για μια δύναμη, που είχε μοναδικό σκοπό να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τούρκων εκπαιδευτών και συμβούλων, στους οποίους είχε ανατεθεί από κοινού με τη Βαγδάτη η εκπαίδευση Ιρακινών για να πολεμήσουν εναντίον του ΙΚ, που ελέγχει τη Μοσούλη. Η Βαγδάτη θεώρησε την κίνηση αυτή παράνομη παραμονή των τουρκικών δυνάμεων στην επικράτειά της.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών παραδέχεται ότι υπήρξε «έλλειψη επικοινωνίας» με τη Βαγδάτη για το θέμα και διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να συντονίζεται με την ιρακινή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική της συμβολή σε αυτή τη χώρα στον αγώνα εναντίον του Ντάες (Daesh)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ