ΚΟΣΜΟΣ

Με αέρα νικητή από τις Βρυξέλλες, ο Νταβούτογλου ειρωνεύεται τη Μόσχα

Με αέρα νικητή από τις Βρυξέλλες, ο Νταβούτογλου ειρωνεύεται τη Μόσχα
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν μπορεί να πάρει τον Πούτιν στα σοβαρά REUTERS/Murad Sezer

Δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά της «μη διπλωματικές και προσβλητικές» δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoğlu), μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα για να συναντηθεί την Πέμπτη με τους ηγέτες οκτώ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδρίαζε την ίδια ημέρα με κύριο θέμα το προσφυγικό.

Επιστρέφοντας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός φάνηκε διατεθειμένος να κλιμακώσει τη ρητορική αντιπαράθεση με τη Μόσχα, απαντώντας στις τελευταίες σκληρές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet, ο Νταβούτογλου δεν έχασε ευκαιρία να ειρωνευτεί με όλους τους δυνατούς τρόπους τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin).

Πιθανόν να αναπολεί τις παλιές του ημέρες στην KGB. Αλλά, η KGB αποτελεί εδώ και καιρό παρελθόν. Η εποχή της σοβιετικού τύπου προπαγάνδας έχει περάσει προ πολλού. Με κάθε δήλωση που κάνει ο κόσμος γελάει σαρκαστικά. Δεν μπορούμε να τα πάρουμε σοβαρά

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος ηγέτης φάνηκε να μιλά από θέση ανωτερότητας, σίγουρα όχι αυτή που του προσέδιδε η πρωθυπουργική πτήση της επιστροφής.

Oι δηλώσεις αυτές δεν ταιριάζουν με τη φύση του μοντέρνου κόσμου ή με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Οπότε, αντί να απαντήσω με τον ίδιο τρόπο, απλά χαμογελάω. Το να λάβω σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του θα ήταν προσβολή.

Μιλώντας την Παρασκευή στον καθιερωμένο ετήσιο απολογισμό της χρονιάς, όπου δέχθηκε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επιτεθεί με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα κατά της Άγκυρας. Μιλώντας ενώπιον 1.400 δημοσιογράφων, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι όσο ο Ερντογάν παραμένει στην εξουσία, δεν υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Ανάμεσα στα πολλά που είπε, ο Πούτιν κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν για ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας, λέγοντας ότι ο Ατατούρκ θα στριφογυρίζει στον τάφο του.

«Φαίνεται ότι ο Πούτιν θυμήθηκε ότι η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα και ότι είμαστε ισλαμιστές ηγέτες», ήταν η εκ του μακρόθεν απάντηση του Νταβούτογλου, που ερμήνευσε τις δηλώσεις του Πούτιν ως προσπάθεια δημιουργίας πολιτικού ρήγματος εντός Τουρκίας με την «αντιπαραβολή των αξιών του Ατατούρκ» στην ισλαμική ταυτότητα της κυβέρνησής του.

Για να στηρίξει τα επιχειρήματά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός μεταχειρίστηκε γλώσσα που, περισσότερο ακόμα και από το εσωτερικό του ακροατήριο, επιχειρεί να προσεταιριστεί το εξωτερικό και δη αυτό της Δύσης, όπου ο Πούτιν παρουσιάζεται ως κομμουνιστής από το σοβιετικό παρελθόν της Ρωσίας.

Έχω ξαναπεί ότι οι ισχυρισμοί του είναι ψέματα της Πράβντα και παράγωγο της σοβιετικού τύπου προπαγάνδας. Όταν βλέπω τον Πούτιν, δεν βλέπω τη Ρωσία σαν μια χώρα που έχει ξεπεράσει τον Ψυχρό Πόλεμο και έχει μετατραπεί σε ώριμη δημοκρατία. Βλέπω μια παλαιοσοβιετική λογική που μιλά εκ μέρους του πολίτμπιρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ