ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Απελπισμένες γυναίκες πουλούν τα μαλλιά τους για να γλιτώσουν από τον Μαδούρο

Βενεζουέλα: Απελπισμένες γυναίκες πουλούν τα μαλλιά τους για να γλιτώσουν από τον Μαδούρο
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στην απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πολλές γυναίκες στη Βενεζουέλα αποφασίζουν μάλιστα να πουλήσουν τα μαλλιά τους λόγω φτώχειας, προκειμένου να γλιτώσουν, όπως λένε, από το «καθεστώς» του Νικολάς Μαδούρο.

Εκτιμάται ότι περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2014, την ώρα που αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές κυρώσεις επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για την αποστολή ειδών διατροφής και φαρμάκων αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο Νικολάς Μαδούρο, που αποδίδει τις ελλείψεις στις αμερικανικές κυρώσεις, θεωρεί ότι η αποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα ισοδυναμούσε με το άνοιγμα της πόρτας στην στρατιωτική επέμβαση.

Η χώρα με τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα, άλλοτε η πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει καταρρεύσει οικονομικά και ο πληθυσμός υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και από τον καλπάζοντα πληθωρισμό (10.000.000% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ), πράγμα που οδήγησε στην πτώση της δημοτικότητας του Νικολάς Μαδούρο.

Η οικονομία της Βενεζουέλας τελεί υπό συνθήκες στραγγαλισμού μετά την κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου το 2014. Ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας έφτασε σχεδόν το 1,7 εκατ. τοις εκατό το 2018.

Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της χώρας αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, επιτιθέμενος στους δύο βασικότερους υποστηρικτές του Μαδούρο: Ρωσία και Κίνα.

«Αυτό που ταιριάζει περισσότερο στη Ρωσία και την Κίνα είναι η σταθερότητα της χώρας και η αλλαγή της κυβέρνησης. Ο Μαδούρο δεν προστατεύει τη Βενεζουέλα», τόνισε ο 35χρονος Χουάν Γκουαϊδό, ο «εκλεκτός» των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να διαδεχτεί τον Μαδούρο στην εξουσία.

Την ίδια ώρα, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, μεταβαίνει σήμερα στο Μαιάμι όπου θα συναντηθεί με πολίτες της Βενεζουέλας αλλά και πρώην εκλεγμένους αξιωματούχους που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους εξαιτίας πολιτικών διώξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ