ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Θα μιλήσουμε με τον Τσίπρα για Τούρκους της Θράκης και νησιά του Αιγαίου

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Θα μιλήσουμε με τον Τσίπρα για Τούρκους της Θράκης και νησιά του Αιγαίου
Φωτογραφία αρχείου | Στιγμιότυπο από την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, το Δεκέμβριο του 2017 EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, λίγες ώρες πριν τη διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε θετικές τις σημερινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο πρακτορείο Anadolu, λέγοντας ότι δείχνουν να έχει «προσέγγιση θετική και καλής προθέσεως». «Πιστεύω ότι οι συνομιλίες μας θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε στις αυριανές επαφές του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «με την Ελλάδα θα έχουμε μια έντονη ατζέντα».

«Πέραν των διμερών και εμπορικών - οικονομικών σχέσεων, θα περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στο Αιγαίο, τα ενεργειακά θέματα, τον ΤΑΡ (Τρανς-Αδριατικός Αγωγός), το τουρκικό ρεύμα (Turkish Stream), την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, τη μειονότητα που ζει στην Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Για όλα αυτά τα θέματα αύριο η ατζέντα μας θα είναι έντονη», δήλωσε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «επειδή για να είναι δυνατόν να μετατραπεί η Μεσόγειος σε μια θάλασσα ειρήνης οι πηγές της πρέπει με ίσο και δίκαιο τρόπο να εξευρεθούν, να εξορυχθούν και να διαμοιραστούν». «Με αυτή την αφορμή θα ήθελα να δηλώσω ότι, όπως υπογράμμισαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και οι υπουργοί των Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει τη ίδια αποφασιστική στάση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα προκειμένου να προασπίσει τα θεμελιώδη δικαιώματά της που πηγάζουν από τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στο Αιγαίο, είτε στη Μεσόγειο, είτε στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε.

«Θέλουμε για άλλη μια φορά να δηλώσουμε ότι οι προσπάθειες ειδικά της ελληνοκυπριακής πλευράς, να συνάπτει συμφωνίες με κάποιες χώρες για να δημιουργήσει de facto καταστάσεις, θα αποβούν μάταιες. Η Τουρκία ποτέ δεν θα τις αποδεχτεί», είπε μεταξύ άλλων ο Ιμπραχίμ Καλίν, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ