ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μια χριστουγεννιάτικη παράδοση... τρόμου

Βρετανία: Μια χριστουγεννιάτικη παράδοση... τρόμου
Reuters/Wikipedia

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη παράδοση, όμως σε χώρες όπως η Αγγλία η παραμονή των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένη και με τις ιστορίες τρόμου.

Μια παράδοση που ξεκινά από την βικτωριανή περίοδο, όταν πηγή μετάδοσης των ιστοριών ήταν η προφορική διήγηση και η ανάγνωση, καθώς δεν υπήρχε ούτε ραδιόφωνο ούτε τηλεόραση.

Ίσως η πιο γνωστή ιστορία τρόμου για τα Χριστούγεννα είναι η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Charles Dickens.

Όμως εκείνος που πραγματικά έχει συνδεθεί με το συγκεκριμένο είδος είναι ο M.R. James που είχε την συνήθεια να γράφει μια τέτοια ιστορία κάθε Χριστούγεννα. Ο James μάλιστα προκαλούσε συναδέλφους του και μαθητές του σε βραδιές ανάγνωσης τέτοιων ιστοριών δίπλα στο τζάκι προκειμένου οι μακράς διαρκείας βρετανικές χειμωνιάτικες νύχτες να αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Εδώ παρουσιάζονται 4 από τις γνωστότερες ιστορίες τρόμου συνδεδεμένες με τα Χριστούγεννα.

CHRISTMAS GHOST STORIES wiki1

Reuters/Wikipedia

Ανάμεσα στα φώτα - Between the lights του E.F. Benson (1912)

O Benson ήταν προστατευόμενος του James και του αρέσει να το δείχνει στις δικές του ιστορίες. Παρόλα αυτά διατηρεί το δικό του στυλ συνδυάζοντας το χιούμορ με μια πραγματική ατμόσφαιρα τρόμου σε όλες του τις ιστορίες. Στο «Ανάμεσα στα φώτα» μια παρέα φίλων συγκεντρώνεται σε ένα σπίτι και συναγωνίζονται σε δοκιμασίες που περιλαμβάνουν «αίματα, κόκκαλα και κυρίως πραγματική ατμόσφαιρα τρόμου». Εκτός από τη συγκεκριμένη ιστορία ένας άλλος προτεινόμενος τίτλος του Βenson είναι το «Πως ο φόβος έφυγε από την πινακοθήκη».

CHRISTMAS GHOST STORIES wiki2


Reuters/Wikipedia

Χαμένες Καρδιές – Lost Hearts του M.R. James (1904)

Παρόλο που ο James συνήθιζε να διηγείται τις ιστορίες του τα Χριστούγεννα σπάνια εκείνες διαδραματίζονται στην διάρκεια των διακοπών. Αυτό συμβαίνει και στις «Χαμένες Καρδιές» που ενώ εξελίσσονται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι διάχυτη. Πρόκειται για μια τυπική ιστορία φαντασμάτων παρόλα αυτά καθόλη τη διάρκεια της αφήγησης οι κοινωνικές αναφορές του James είναι έντονες. Άλλωστε, στις «Χαμένες Καρδιές» τα φαντάσματα σαν χαρακτήρες δεν είναι χειρότερα από τους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

CHRISTMAS GHOST STORIES

Reuters/Wikipedia

Smee του Α.Μ Burrage(1931)

Αν διαβάσατε το «Ανάμεσα στα Φώτα» και σας άρεσε η ατμόσφαιρα μυστηρίου που εξελίσσεται σ' ένα σπίτι την παραμονή Χριστουγέννων τότε το Smee είναι η κατάλληλη ιστορία για σας. Όπως συμβαίνει σε κάθε καλή ιστορία φαντασμάτων αυτό που την κάνει γοητευτική δεν είναι η πλοκή από μόνη της, που εδώ είναι καταιγιστική, όσο η ατμόσφαιρα με την οποία περιγράφεται. Στο Smee το απροσδόκητο τέλος κάνει την ιστορία ιδανική για μια ζεστή βραδιά κοντά στο τζάκι και αφήγηση που κόβει την ανάσα.

Ο ερευνητής του End House- The searcher of the End House του William Hope Hodgson (1910)

O William Hope Hodgson είναι περισσότερο συνδεδεμένος με την λογοτεχνία του παράξενου με το πιο γνωστό έργο του να είναι το μυθιστόρημα κοσμικού τρόμου «Το σπίτι στην συνοριακή χώρα». Παρόλα αυτά έγραψε μια σειρά από διάφορα είδη αναγνωσμάτων με μερικές από τις καλύτερες ιστορίες του να εξελίσσονται στη θάλασσα. Ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα του είναι ο μεταφυσικός ερευνητής Carnacki- o κυνηγός των φαντασμάτων. Ο ερευνητής του Εnd House είναι ένα καλό παράδειγμα της δουλειάς του Hodgson με ένα μυστήριο τέλος που αφήνει τον αναγνώστη με απαντήσεις αλλά και με απορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ