ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην υπουργός και πολιτικά πρόσωπα συνελήφθησαν στη Σερβία για διαφθορά

Πρώην υπουργός και πολιτικά πρόσωπα συνελήφθησαν στη Σερβία για διαφθορά
REUTERS

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου Σλόμπονταν Μιλοσάβλιεβιτς, η πρώην διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήμαρχοι και πρώην δήμαρχοι, επιχειρηματίες και αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην Σερβία βρίσκονται ανάμεσα στα 79 άτομα που συνέλαβαν οι σερβικές αρχές με την κατηγορία για υποθέσεις διαφθοράς που τους επέτρεψαν την υπεξαίρεση ποσού που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μιλοσάβλιεβιτς είχε διατελέσει υπουργός Εμπορίου στην φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάρτιου του 2003.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η πρώην διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ζοράνα Μάρκοβιτς και ο επιχειρηματίας Ζέλικο Ζούνιτς, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Beohemija, βρίσκονται επίσης μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν, όπως και επτά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν διατελέσει αναπληρωτές υπουργοί.

«Οι ύποπτοι εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, κατάχρησης εξουσίας και δωροδοκίας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

Ο Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε επίσης πως η έρευνα κατά των υπόπτων αυτών «εντατικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς» και πρόσθεσε ότι η αστυνομία αναζητά άλλους πέντε υπόπτους.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που γίνεται με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος. Ο αγώνας μας κατά της διαφθοράς δεν λαμβάνει υπόψη αν κάποιος ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα, ούτε το αξίωμα" που κατέχουν οι ύποπτοι, κατέληξε ο υπουργός.

Η ανακοίνωση των συλλήψεων αυτών γίνεται δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα από την Σερβία, στις 14 Δεκεμβρίου, των δύο πρώτων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ