ΚΟΣΜΟΣ

Η δαμόκλειος σπάθη της τρομοκρατίας πάνω από την Ευρώπη

Η δαμόκλειος σπάθη της τρομοκρατίας πάνω από την Ευρώπη
Μέλος των ειδικών δυνάμεων της βελγικής αστυνομίας REUTERS/Yves Herman

Για αυξημένο κίνδυνο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, πριν την Πρωτοχρονιά, προειδοποιούν «φίλα προσκείμενες» προς τις αυστριακές αρχές μυστικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει το Reuters, η βιεννέζικη αστυνομία, επικαλούμενη «φίλα προσκείμενες μυστικές υπηρεσίες» εξέδωσε προειδοποίηση προς πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την πιθανότητα «επεισοδίου με πυροβολισμούς ή βομβιστικής επίθεσης» στην Ευρώπη, πριν την έλευση της νέας χρονιάς.

«Έχει αναφερθεί πλήθος πιθανών ονομάτων εν δυνάμει δραστών, οι οποίοι έχουν ήδη ελεγχθεί αλλά η έρευνα – βάσει αυτών των ελέγχων – δεν έχει προσώρας αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της αστυνομίας της Βιέννης.

Η αστυνομία δεν διευκρίνισε ποια υπηρεσία και από ποια χώρα εστάλη αυτή η προειδοποίηση αλλά ζήτησε από τους Αυστριακούς την «κατανόησή» τους για την εντατικοποίηση των ελέγχων. Στα επιπρόσθετα μέτρα που εφαρμόζονται περιλαμβάνονται η ενίσχυση της φύλαξης σε πολυσύχναστους χώρους, «ιδίως σε εκδηλώσεις και κυκλοφοριακούς κόμβους» και οι έλεγχοι ταυτότητας και αντικειμένων, όπως σακιδίων, στα οποία θα ήταν δυνατόν να μεταφέρει κανείς εκρηκτικές ύλες.

Η προειδοποίηση έρχεται έξι εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ