ΚΟΣΜΟΣ

Για εξεύρεση λύσης για τους κουβανούς μετανάστες καλεί ο Πάπας

Για εξεύρεση λύσης για τους κουβανούς μετανάστες καλεί ο Πάπας
REUTERS/Alessandro Bianchi

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τις κυβερνήσεις της κεντρικής Αμερικής να βοηθήσουν άμεσα τους χιλιάδες Κουβανούς μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα μεταξύ Νικαράγουας και Κόστα Ρίκα.

«Ζητώ από τις χώρες της περιοχής να ξεκινήσουν με γενναιοδωρία εκ νέου τις προσπάθειες για να βρουν μια γρήγορη λύση σε αυτό το ανθρωπιστικό δράμα» είπε την Κυριακή από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, απευθυνόμενους σε περισσότερους από δέκα χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν για την τελετή της Θείας Μετάληψης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Νικαράγουας έκλεισε τα σύνορά της εμποδίζοντας την είσοδο στη χώρα σε Κουβανούς μετανάστες, στους οποίους η Κόστα Ρίκα είχε δώσει ανθρωπιστική βίζα για να διασχίσουν τη χώρα στο ταξίδι τους προς τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας μάλιστα έστειλε στρατό για να απωθήσει τους μετανάστες. Η υπόθεση έφτασε στην Επιτροπή Ασφαλείας του Συστήματος Κεντροαμερικανικής Ένταξης (SICA), η οποία απέτυχε να συμφωνήσει σε λύση.

Η Κόστα Ρίκα ζήτησε να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον Βορρά.

Το ζήτημα των μεταναστών αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσει τον πάπα Φραγκίσκο κατά την επίσκεψή του τον Φεβρουάριο στο Μεξικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ