ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα με θεομηνίες σε όλο τον κόσμο

Χριστούγεννα με θεομηνίες σε όλο τον κόσμο
REUTERS/Eduardo Munoz

Και ο καιρός τρελάθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων με καταστροφικές καταιγίδες, τυφώνες και πυρκαγιές να μαίνονται σε όλο τον πλανήτη.

Πλημμύρες στην Νότιο Αμερική έχουν ξεσπιτώσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα σύστημα καταιγίδων μαμούθ έχει περικυκλώσει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, στοιχίζοντας τη ζωή 24 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες στην περιοχή του Μιζούρι, με τον απολογισμό σε ανθρώπινα θύματα από την περασμένη εβδομάδα να φτάνει τους 43 νεκρούς.

Τεράστια τμήματα της Βόρειας Αγγλίας έχουν πλημμυρίσει, καθιστώντας επιβεβλημένη την εκκένωση ολόκληρων επαρχιών, με τις προειδοποιήσεις για έκτακτα καιρικά φαινόμενα να διαδέχονται η μία την άλλη.

Από την άλλη πλευρά, οι αρχές σε Ισπανία και Αυστραλία μάχονται έναν άνισο αγώνα για να θέσουν υπό έλεγχο τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές.

Νότιος Αμερική

Το φαινόμενο του Ελ Νίνιο έχει φέρει το χάος κατά μήκος της Νότιας Αμερικής, με έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που όμοιές τους δεν έχει δει η ήπειρος εδώ και δεκαετίες.

Παραγουάη: Στην Παραγουάη, τη χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την κακοκαιρία, περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Στην πόλη του Αλμπέρντι, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς τα φράγματα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Αργεντινή: Στην Αργεντινή περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εκκένωσαν την πόλη της Κονκόρντια, με τον πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι να σπεύδει να επισκεφτεί την πλημμυρισμένη πόλη, την περασμένη Κυριακή.

Πηγή: REUTERS/Argentine Presidency/Handout via Reuters

Βραζιλία: Στην Βραζιλία τουλάχιστον 38 πόλεις χτυπήθηκαν, με το Ρίο Γκράντε να έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κακοκαιρία, αναγκάζοντας περισσότερες από 1800 οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ουρουγουάη: Στην Ουρουγουάη τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, οι περισσότεροι στη νοτιοδυτική πόλη του Σάλτο, όπως τόνισαν την Κυριακή οι αρμόδιες αρχές.

Ευρώπη

Βρετανία: Στη Μεγάλη Βρετανία ο στρατός ανέλαβε δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην πλημμυρισμένη Βόρεια Αγγλία, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για τις χειρότερες πλημμύρες της σύγχρονης ιστορίας. Οι αρχές εξέδωσαν 24 έκτακτα ανακοινωθέντα για πλημμύρες την Κυριακή, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Πηγή: REUTERS/Andrew Yates

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή, τονίζοντας πως περισσότερα στρατεύματα θα σπεύσουν σε βοήθεια των περιοχών που έχουν πληγεί.

Ισπανία: Στην Ισπανία δεκάδες πυρκαγιές κατακαίγουν εδώ και μία εβδομάδα σε απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ισπανίας. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη μάχονται να θέσουν υπό έλεγχο περισσότερες από 40 εστίες φωτιάς στις επαρχίες της Αστουρίας και της Άβιλα, οι οποίες βιώνουν ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες, όπως τόνισε την Κυριακή το γαλλικό πρακτορείο. Στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην Αστουρία έχασε τη ζωή του ο πιλότος ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου που κατέπεσε στην περιοχή.

Ασία: Στην Αυστραλία πυρκαγιές κατακαίνε χιλιάδες εκτάρια κατά μήκος της αχανούς χώρας, ως συνέπειας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών με τη νότια πολιτεία της Βικτόρια να έχει δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι φωτιές που έκαναν στάχτη τουλάχιστον 115 κατοικίες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων θα συνεχίσουν να καίνε για εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ