ΚΟΣΜΟΣ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες Σκοπιανούς

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες Σκοπιανούς
Εδώ και ένα περίπου μήνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στα Σκόπια χτυπά «κόκκινο», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση χιλιάδων πολιτών. Besar Ademi/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Περισσότεροι από 1.000 Σκοπιανοί κατέκλυσαν χθες, Δευτέρα, τους δρόμους απαιτώντας από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για να περιοριστεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων (PM 2,5), που είναι επικίνδυνα καθώς διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, είναι σχεδόν ένα μήνα τώρα ξεκάθαρα υψηλότερη σε πολλές πόλεις της χώρας από τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή το όριο που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στα Σκόπια μετρήθηκαν στο 254,368 στο Τέτοβο (βορειοδυτικά), 204 στο Κίτσεβο (δυτικά) και 103 στη Βελισσό (κεντρικά).

Οι διαδηλωτές ζήτησαν επιτακτικά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει δραστικά μέτρα ώστε να περιοριστεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Μεταξύ άλλων, πρότειναν ως λύσεις τον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στις αστικές ζώνες, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στα οχήματα με μηχανές ντίζελ και το κλείσιμο εργοστασίων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους, ιδίως τους ασθενείς, τις εγκύους και τα παιδιά να περιορίσουν τις εξόδους.

Το πρόβλημα, πάντως, δεν παρατηρείται μόνο στα Σκόπια. Στη Βοσνία, για παράδειγμα, τα σχολεία του Σαράγεβο έκλεισαν την περασμένη Πέμπτη λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ πολλές πόλεις της χώρας «πνίγονται» εδώ και πολλές εβδομάδες από το καυσαέριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ