ΚΟΣΜΟΣ

Η διεθνής συμμαχία σκότωσε ηγέτη του ISIS που συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι

Η διεθνής συμμαχία σκότωσε ηγέτη του ISIS που συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι
AFP/Getty Images

Αρκετούς ανώτατους επιτελείς της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους φέρεται να έχει σκοτώσει τις τελευταίες μόνο εβδομάδες η υπό τις ΗΠΑ διεθνής συμμαχία κατά του ISIS, συμπεριλαμβανομένου ωστόσο ενός στελέχους στενά συνδεδεμένου με τον "εγκέφαλο" των επιθέσεων του Νοεμβρίου στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της συμμαχίας, Στιβ Ουόρεν, συνολικά δέκα ανώτατοι ηγέτες που ήλεγχαν επιχειρήσεις τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, "συμπεριλαμβανομένων αρκετών εξωτερικών σχεδιαστών επιθέσεων" που είχαν συγκεκριμένα πλάνα για επιθέσεις σε δυτικούς στόχους, έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς.

Ωστόσο ο βασισμένος στη Συρία, Σαράφε αλ - Μουαντάν, που θεωρείται ότι ήταν "άμεσος σύνδεσμος" του Αμπαούντ και ο οποίος σκοτώθηκε από την επιδρομή των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων στο Σεν Ντενί λίγες μέρες μετά το αιματοκύλισμα στο κέντρο του Παρισιού, έχασε τη ζωή του από βομβαρδισμό της συμμαχίας στις 24 Δεκεμβρίου.

Όπως πρόσθεσε ο Ουόρεν, ο συγκεκριμένος τρομοκράτης ήταν "ενεργός στο σχεδιασμό νέων επιθέσεων κατά της Δύσης".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η συμμαχία, οι δυο άντρες είχαν απευθείας επαφές ακριβώς πριν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Πηγή πάντως κοντά στην έρευνα που αφορά στις επιθέσεις του Παρισιού ανέφερε στο CNN ότι εν αντιθέσει με τα όσα ισχυρίζεται η διεθνής συμμαχία σχετικά με τον ρόλο του αλ - Μουαντάν ως ηγέτη του ISIS, ο συγκεκριμένος δεν ήταν ανάμεσα στους υπόπτους των Γάλλων ερευνητών ως έχων ιδιαίτερο υψηλόβαθμο επίπεδο ανάμειξης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ουόρεν, "κάθε οργανισμός που βλέπει τη μεσαία και ανώτατη διοίκηση να υποβαθμίζεται με αυτό τον τρόπο θα χάσει κάποια από τη συνέργειά της". Και συνέχισε: "Είναι δύσκολο να διοικήσεις και να ελέγξεις ένας οργανισμό χωρίς το διοικητικό και ελεγκτικό προσωπικό".

Πριν πετύχει το πλήγμα με τον "συνδετικό κρίκο" του Αμπαούντ στην κορυφή της ιεραρχίας του ISIS, η διεθνής συμμαχία είχε μπορέσει να εξολοθρεύσει τον Μοχάμεντ Εμουάζι, τον δήμιο που εμφανιζόταν σε πλήθος βίντεο να αποκεφαλίζει ομήρους, αλλά και τον Αμπού Σαϊάφ, κορυφαίο στέλεχος των τζιχαντιστών που ασχολείτο με τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Θέλει προβολή των επιτυχιών ο Ομπάμα

Η λεπτομερής παρουσίαση των επιτυχιών στο στρατιωτικό μέτωπο από τον εκπρόσωπο της συμμαχίας καθόλου τυχαία δεν συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να τις προβάλλει αποτελεσματικότερα στο αμερικανικό κοινό.

Στη σύσκεψη που έκανε στο Πεντάγωνο με την ομάδα της Εθνικής του Ασφάλειας στις 14 Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε -σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου- να γίνει καλύτερη δουλειά ακριβώς σε αυτό τον τομέα: στη "ρητορική" του πολέμου κατά του ISIS.

Ωστόσο, στην ενημέρωση που έκανε την Τρίτη ο Ουόρεν παραδέχθηκε ότι η μάχη δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Στις εξελίξεις που σχολιάστηκαν σε διεθνές επίπεδο στρατιωτικών αναλυτών στο μέτωπο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους θεωρείται η ανακατάληψη του Ραμάντι από τον ιρακινό στρατό.

Διαβάστε επίσης:

Προώθηση συριακών δυνάμεων προς κεντρικά και νότια

Παγκόσμιος τρόμος ενόψει εορταστικών εκδηλώσεων πρωτοχρονιάς

Ανακαταλήφθηκε το Ραμάντι από το ISIS, λένε οι Ιρακινοί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ