ΚΟΣΜΟΣ

Καιρικές καταστροφές σε Ευρώπη και Αμερική λόγω Ελ Νίνιο

Καιρικές καταστροφές σε Ευρώπη και Αμερική λόγω Ελ Νίνιο
REUTERS/Kate Munsch

Προειδοποίηση ότι το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να έχει συνέπειες τόσο άσχημες όσο αυτές του 1998 όταν και είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο ιστορικό του χτύπημα εξέδωσε η NASA.

Εκείνο το Ελ Νίνιο δημιούργησε προβλήματα στα παγκόσμια καιρικά συστήματα ενώ σε εκείνο αποδόθηκε μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαν σημειωθεί.

Σύμφωνα με το BBC, το τωρινό Ελ Νίνιο έχει συνδεθεί με αρκετές πλημμύρες και ασυνήθιστα θερμές καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο.

Το φαινόμενο φέρνει θερμές ποσότητες νερού από τον κεντρικό Ειρηνκό να επεκτείνονται ανατολικά προς τη βόρεια και Νότια Αμερική.

Συμβαίνει κάθε 2-7 χρόνια και συνήθως κορυφώνεται στο τέλος του χρόνου αν και οι συνέπειες που επιφέρει επιμένουν μέχρι την άνοιξη και διαρκούν έως και 12 μήνες.

Όπως σημειώνει η NASA το τωρινό Ελ Νίνιο δεν δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης, με βάση τις τελευταίες δορυφορικές φωτογραφίες από τον Ειρηνικό.

Προσθέτει ότι φέρει "εκπληκτική ομοιότητα" με εκείνο του Δεκεμβρίου του 1997 που είχε "την υπογραφή ενός μεγάλου και ισχυρού Ελ Νίνιο".

Το φαινόμενο του 2015 έχει συνδεθεί με τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια σε Παραγουάη, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Βραζιλία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πλημμύρες έχουν ωθήσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με περισσότερους από 100.000 εξ αυτών να προέρχονται από την πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουσιόν.

Στις ΗΠΑ, δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πολιτεία του Μιζούρι σαν αποτέλεσμα πλημμυρισμένων ποταμών μετά από τυφώνας και καταιγίδες που χτύπησαν την περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τμήμα οκτώ χιλιομέτρων στον ποταμό Μισισίπι κοντά στο Σεντ Λιούις έμεινε κλειστό για πλοία ως αποτέλεσμα των "επικίνδυνων συνθηκών" που διαμορφώθηκαν.

Η ταυτόχρονη εξάπλωση ξηρασίας και πλημμυρών δημιουργεί ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις του φαινομένου στις τάξεις ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Περίπου 31 εκατομμύρια άνθρωποι λέγεται ότι αντιμετωπίζουν συνθήκες αβεβαιότητας στην εύρεση τροφής στην Αφρική, μέγεθος σημαντικά αυξημένο τον τελευταίο χρόνο.

Το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων ζουν στην Αιθιοπία, όπου 10,2 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2016.

Οργανώσεις όπως η Oxfam ανησυχούν ότι οι επιπτώσεις της συνέχισης του φαινομένου το 2016 θα προσθέσει δυσκολίες σε περιοχές όπως η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι ελλείψεις τροφής θα κορυφωθούν τον Φλεβάρη στο νότιο τμήμα της Αφρικής με το Μαλάουι να υπολογίζει ότι τρία περίπου εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια πριν το Μάρτιο.

Το Ελ Νίνιο έχει επίσης θεωρηθεί βασικός παράγοντας που οδήγησε στις πλημμύρες που χτύπησαν βόρειες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, εξωθώντας χιλιάδες ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους και αφήνοντας επίσης χιλιάδες δίχως ρευματοδότηση.

Πηγή: REUTERS/Craig Brough

Η θύελλα Frank που αναμένεται να φέρει φρέσκια βροχή και πλημμύρες αυτή την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέρος ενός καιρικού συστήματος που θα μπορούσε να προκαλέσει θερμοκρασίες στο Βόρειο Πόλο 27 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το κανονικό για αυτή την εποχή του χρόνου.

Παράλληλα, η μέση θερμοκρασία στη Γαλλία την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν η δεύτερη καταγεγραμμένα υψηλότερη, δεύτερη μόνο μετά από αυτή του 1997.

Στην Ιταλία, ειδικοί επιμένουν ότι ο απρόσμενα ήπιος και ξηρός καιρός έχει προκαλέσει μόλυνση στις πόλεις του Μιλάνο και της Ρώμης.

Εν αντιθέσει, στο Μεξικό ο Ελ Νίνιο κατηγορείται για πολύ ψυχρές θερμοκρασίες στα βόρεια της χώρας με χιόνια να έχουν πέσει για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια στην έρημο Σονόραν.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα με θεομηνίες σε όλο τον κόσμο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ