ΚΟΣΜΟΣ

Δεν έριξαν ρουκέτες σε αμερικανικά πλοία, λένε οι Ιρανοί Φρούροι της Επανάστασης

Δεν έριξαν ρουκέτες σε αμερικανικά πλοία, λένε οι Ιρανοί Φρούροι της Επανάστασης
EPA PHOTO/AFPI/US NAVY/TINA M. ACKERMAN/cjm/jim

Το Ιράν αρνήθηκε πως οι Φρουροί της Επανάστασης εκτόξευσαν ρουκέτες κοντά στο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, Harry Truman και άλλων πολεμικών πλοίων τα οποία εισέρχονταν στον Κόλπο το Σάββατο.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης αποτελούν ουσιαστικά τους θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν και λαμβάνοντας την καλύτερη στρατιωτική εκπαίδευση αποτελούν έναν πανίσχυρο πυλώνα για το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μέσω της ιστοσελίδας τους, και επικαλούμενοι τον εκπρόσωπό τους, Ραμεζάν Σαρίφ, διέψευσαν τα περί γυμνασίων «στα Στενά του Χορμούζ στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και της περιόδου που ισχυρίζονται οι Αμερικανοί ώστε να έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και ρουκέτες».

Σύμφωνα με το NBC News, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι Φρουροί πραγματοποιούσαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και το Truman βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη των 1.500 μέτρων από μία ρουκέτα.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Κάιλ Ράινς, ανέφερε την Τρίτη πως πολλά πλοία των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσαν τις ρουκέτες κοντά στα πολεμικά πλοία και κοντά στην εμπορική κυκλοφορία «αφού εξέδωσαν προειδοποίηση μόλις 23 λεπτών», ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «οι ενέργειες αυτές ήταν πολύ προκλητικές» και «θέτουν εν αμφιβόλω τη δέσμευση του Ιράν στην ασφάλεια ενός θαλάσσιου διαδρόμου ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο».

Ο Σαρίφ από τη μεριά του έκανε λόγο για το ότι «η διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης της στρατηγικής περιοχής του Περσικού Κόλπου περιλαμβάνονται στις σοβαρές στρατηγικές του Ιράν και οι Φρουροί πραγματοποιούν τις στρατιωτικές ασκήσεις τους... στη βάση ενός καθορισμένου προγράμματος».

Το NBC ανέφερε πως το αντιτορπιλικό Buckley των ΗΠΑ και μια γαλλική φρεγάτα βρίσκονταν στην περιοχή όταν εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως δυνάμεις του Ιράν και των ΗΠΑ έχουν συγκρουστεί στον Κόλπο κατά το παρελθόν, ενώ η Τεχεράνη και οι παγκόσμιες δυνάμεις, κατέληξαν σε συμφωνία τον Ιούλιο για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ