ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα απειληθούν από πείνα το 2016

Προειδοποίηση ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα απειληθούν από πείνα το 2016
REUTERS/Yannis Behrakis

Αντιμέτωποι με την έλλειψη τροφίμων και νερού στις αρχές του 2016 θα βρεθούν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο λόγω των δυσκολιών που ανακύπτουν για τη λειτουργία των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας της ξηρασίας και των πλημμυρών που καταστρέφουν σοδειές.

Τα ακραία φαινόμενα από το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν ως τα χειρότερα των τελευταίων δύο δεκαετιών, σημειώθηκαν την ώρα που οι πόλεμοι και οι διωγμοί ανάγκασαν 60 εκατομμύρια ανθρώπους –αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο– να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πιο συγκεκριμένα, οργανώσεις αρωγής όπως η Όξφαμ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και η Care International επισημαίνουν ότι το διπλό αυτό χτύπημα, αλλά και ο συνδυασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πολέμων, αυξάνουν τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια και τη χρηματοδότηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αιθιοπία, η κυβέρνηση εκτιμά πως 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι, επί του συνολικού πληθυσμού των 94 εκατομμυρίων, θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2016, εξαιτίας της ξηρασίας που επιτάθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Η διευθύντρια του βρετανικού παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης αρωγής Όξφαμ τονίζει πως οι οργανώσεις έχουν φθάσει ήδη στα όριά τους πασχίζοντας να αντεπεξέλθουν στις κρίσεις στην Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη και αυτό τους δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών μεγάλης κλίμακας σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών είχε εκδώσει προειδοποίηση από τον Μάρτιο ότι η εκδήλωση του Ελ Νίνιο θα είναι σφοδρή και αναμένετο από τότε ότι θα ήταν το εντονότερο των τελευταίων 18 ετών. Η κορύφωση του αναμένεται να σημειωθεί στις αρχές του 2016, λίγο πριν από την εποχή της συγκομιδής στη Νότια Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ