ΚΟΣΜΟΣ

Ραμάντι: Πτώματα και ερείπια εκεί που κάποτε έπαιζαν παιδιά

Ραμάντι: Πτώματα και ερείπια εκεί που κάποτε έπαιζαν παιδιά
REUTERS/Stringer

Το χειρότερο πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης αντίκρισε τους τελευταίους μήνες η πόλη του Ραμάντι, οι κάτοικοι του οποίου ήρθαν αντιμέτωποι με τις ανείπωτες φρικαλεότητες των τζιχαντιστών.

Ερείπια, ξεκληρισμένες οικογένειες, πτώματα στη μέση του δρόμου και πεδία μαχών εκεί που κάποτε έπαιζαν ανέμελα παιδιά, συνθέτουν ένα σκηνικό χάους, που δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους.

Την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ ανακαταλαμβάνουν την πόλη, οι τρομοκρατημένοι επί μήνες πολίτες της, σπάνε δειλά-δειλά τη σιωπή τους, αποκαλύπτοντας τον εφιάλτη που έζησαν.

«Οι τζιχαντιστές δεν είναι άνθρωποι, είναι κτήνη» θα πει μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters, ένας από τους κατοίκους που γλίτωσε από την παράνοια των φανατικών ισλαμιστών, ενώ ένας άλλος θα αναφέρει πως οι μαχητές σκότωσαν μπροστά στα μάτια του επτά ανθρώπους, όταν εκείνοι αρνήθηκαν να τους ακολουθήσουν σε ένα άλλο τμήμα της πόλης.

Πηγή: REUTERS/Stringer

Όταν ο ιρακινός στρατός έμπαινε στην πόλη, οικογένειες σαστισμένες, κουνούσαν λευκές σημαίες μέσα από τα ερείπια, μεταδίδει ακόμα το Reuters, ενώ συγκλονιστική είναι η εικόνα μίας ηλικιωμένης, η οποία ξεπρόβαλε από τα συντρίμμια έχοντας καρφώσει σε ένα κλαδί ένα λευκό πανί και την οποία ακολουθούσαν παιδιά.

Λίγο πιο πέρα, μία ομάδα ανθρώπων αναζητούσε βοήθεια καθώς μετέφερε με ένα αυτοσχέδιο καρότσι μία τραυματισμένη γυναίκα, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζονταν άνδρες που κρατούσαν στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους.

Πηγή: REUTERS/Stringer

Ο δήμαρχος του Ραμάντι, Salam Hussein, τόνισε πως οι τζιχαντιστές κρατούσαν σε καθεστώς ομηρίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ώστε να τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες, ενώ σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 52 οικογένειες.

Χαρακτηριστικές του χάους που επικρατεί στην ιρακινή πόλη, είναι και οι μαρτυρίες άλλων διασωθέντων, οι οποίοι κάνουν λόγο για ακρωτηριασμένα πτώματα στη μέση του δρόμου, τα οποία γίνονται τροφή για τα σκυλιά, με την εμπειρία μίας γυναίκας να σοκάρει:

«Ήμασταν χωρίς φαγητό για δύο μήνες, ενώ για δέκα μέρες δεν είχαμε ούτε νερό. Όταν εγκαταλείψαμε το σπίτι μας και απομακρυνόμασταν από την πόλη, βλέπαμε μόνο κατεστραμμένα σπίτια και δρόμους. Δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε τον τόπο μας».

Πηγή: REUTERS/Stringer

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτες φρικαλεότητες από τους τζιχαντιστές στο Ραμάντι

ISIS: Φετφά για το σεξ με τις υπόδουλες γυναίκες

Η επικοινωνιακή υπεροχή του ISIS στη στρατολόγηση νέων τζιχαντιστών

Οι πηγές χρηματοδότησης του ISIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ