ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Μοναδικό αγκάθι το περιουσιακό λέει ο εκπρόσωπος του Ακιντζί

Κυπριακό: Μοναδικό αγκάθι το περιουσιακό λέει ο εκπρόσωπος του Ακιντζί
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STRINGER

Οι διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια του διαμοιρασμού της εξουσίας, της ΕΕ και της οικονομίας έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο της διαπράγματευσης του κυπριακού ωστόσο το θέμα του περιουσιακού παραμένει ζητούμενο στις συζητήσεις επισήμανε ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας στην εφημερίδα Milliet.

«Στο περιουσιακό θα υπάρξει λύση, η οποία δεν θα ακυρώνει την αντίληψη της διζωνικότητας. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν την πλειοψηφία στη δική τους περιοχή», ανέφερε.

Στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι «ο περιορισμός της επιστροφής περιουσιών, για να μην επηρεάσει πολύ την καθημερινή ζωή των ανθρώπων μας», συμπλήρωσε.

Στους Τουρκοκύπριους, που θα επιστρέψουν σε Ελληνοκύπριους την περιουσία τους, «έστω και σε περιορισμένο αριθμό, θα δοθεί είτε άλλη εναλλακτική περιουσία είτε αποζημίωση», ανέφερε.

Δεν περιμένουμε, συνέχισε, οι αποζημιώσεις να καλυφθούν με εξωτερικές αποζημιώσεις, αλλά θα υπάρξει σημαντική συμβολή. «Αν γίνει αυτό, οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε μετρητά. Αναμένονται αποζημιώσεις κοντά στα 25 δισ. δολάρια», πρόσθεσε ο κ. Μπουρτζού.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι μπορεί να δημιουργηθεί «ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, το οποίο να προσφέρει ασφάλεια και στη μία πλευρά και να μην αποτελεί απειλή για την άλλη», υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας για τη δική τους ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ