ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Σιγκαπούρη έχει τα εξυπνότερα παιδιά στον πλανήτη

Γιατί η Σιγκαπούρη έχει τα εξυπνότερα παιδιά στον πλανήτη

Σιγκαπούρη (CNN) Οι αριστούχοι μαθητές είναι το αγαπημένο είδος κάθε εκπαιδευτικού, ίσως για αυτό πολλοί επαγγελματίες στο χώρο της παιδείας θα ήθελαν να εργάζονται στη Σιγκαπούρη, τη χώρα με τα εξυπνότερα γυμνασιόπαιδα της Γης.

Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην ακμάζουσα οικονομία της και αυτή η διαπίστωση διδάσκει πολλά σε όλους.

“Η περίπτωση της Σιγκαπούρης είναι συναρπαστική” δήλωσε ο πρόεδρος του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου για την Εκπαίδευση και την Οικονομία, Marc Tucker,. “Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς λιμένες της Βρετανίας πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν η Βρετανία εγκατέλειψε τη χώρα και έκλεισε τη στρατιωτική βάση της, η κατάσταση στη χώρα ήταν τραγική”.

Αν το θαύμα της Σιγκαπούρης οφείλεται στην εκπαίδευση, το μυστικό εντοπίζεται στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που την απαρτίζει. “Αλιεύουν τους καθηγητές από τη δεξαμενή των αριστούχων μαθητών που το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καλλιεργήσει” συμπλήρωσε ο Tucker.

Χρησιμοποιώντας τη γνώση δημιουργικά

Στα μεταπολεμικά χρόνια, η Σιγκαπούρη είχε ένα χαμηλού κόστους και χαμηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό οπότε η βασική εκπαίδευση του έμοιαζε να είναι αρκετή. Όταν όμως, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970, οι οικονομικές ανάγκες της χώρας άλλαξαν και η Σιγκαπούρη άρχισε να γίνεται μια αγορά υψηλής τεχνολογίας, οι ανάγκες για μια καλύτερη εκπαίδευση έγιναν επιτακτικές.

Η πόλη-κράτος ανταποκρίθηκε με την αποφασιστικότητα που την χαρακτηρίζει. “Έπρεπε να εξελίξουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα σε πολύ σύντομο χρόνο” δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) κ. Αντρέας Σλέισερ.

“Ήταν οι πρώτοι που αναρωτήθηκαν το εύλογο: ποιά προσόντα πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας για να είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες στην οικονομία του αύριο;

“Στη Σιγκαπούρη είναι σαφές σε όλους ότι η παγκόσμια οικονομική αγορά σήμερα δεν επιβραβεύει μόνο όσους έχουν γνώσεις. Η Google γνωρίζει τα πάντα. Η αγορά σήμερα επιβραβεύει τους επαγγελματίες για όσα μπορούν να κάνουν με όσα γνωρίζουν.

“Η έμφαση έχει δοθεί στην εφαρμογή των προσόντων. Η έννοια της δημιουργικής χρήσης της γνώσης είναι διαδεδομένη τόσο στη Σιγκαπούρη όσο και άλλες ασιατικές χώρες”.

Η παιδεία εξασφαλίζει το μέλλον

Τα παιδιά στη Συγκαπούρη αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της παιδείας στη ζωή τους από πολύ νεαρή ηλικία -προτού καν εγγραφούν στο δημοτικό σχολείο.

“Εμείς, οι εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας, είμαστε οι θεμελιωτές αυτής της κουλτούρας” δήλωσε η Diana Ong, διευθύντρια του νηπιαγωγείου Pat's Schoolhouse Sembawang Country Club στο βόρειο τμήμα της πόλης.
"Είμαστε η βάση που στηρίζει το οικοδόμημα.

“Όταν σε ένα παιδί έχεις καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση, η ποιότητα αυτή θα το συνοδέψει και στα χρόνια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι απλά ένα έξυπνο παιδί, είναι ένα παιδί που αντέχει στο χρόνο.

Ο Αντρέας Σλέισερ υποστηρίζει ότι η προτεραιότητα στην καλή εκπαίδευση των απογόνων είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα πολλών ασιατικών χωρών. “Σε αυτές τις χώρες, γονείς και παππούδες επενδύουν τις οικονομίες τους, ακόμη και τις τελευταίες αποταμιεύσεις της ζωής τους στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

“Είναι ένα ζητούμενο προτεραιοτήτων. Η εκπαίδευση έρχεται πρώτη σε κάθε βαθμίδα της δημόσιας πολιτικής. Η παιδεία είναι το μέλλον σας”.

Why Singapore has the smartest kids in the world by Amanda Sealy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ