ΚΟΣΜΟΣ

Ποια είναι η γυναίκα που εκφωνεί τα δελτία ειδήσεων στη Βόρεια Κορέα

Ποια είναι η γυναίκα που εκφωνεί τα δελτία ειδήσεων στη Βόρεια Κορέα
Η εκφωνήτρια ειδήσεων της βορειοκορεάτικης τηλεόρασης, Ri Chun-hee REUTERS/Kyodo

Ο πλανήτης πάγωσε στο άκουσμα της είδησης πυρηνικής δοκιμής με βόμβα υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα, όμως στα «ψιλά» δεν πέρασε και η δημοσιογράφος που μετέδωσε τα νέα: ο λόγος για την Ri Chun-hee...

Ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά της Βόρειας Κορέας, η διάσημη στη χώρα της εκφωνήτρια, Ri Chun-hee, ανακοίνωνε με αυστηρό ύφος πως η πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου από την χώρα της ήταν ήδη γεγονός.

Με φωνή παθιασμένη και γεμάτη περηφάνια, κοίταξε κατάματα την κάμερα δηλώνοντας στον πλανήτη πως ο κόσμος μπορεί πλέον να θαυμάσει την πυρηνική υπεροχή της Βόρειας Κορέας.

Η πιο διάσημη εκφωνήτρια του καθεστώτος, γεννήθηκε το 1943 και σπούδασε υποκριτική πριν δοκιμαστεί στο γυαλί του κρατικού-και μοναδικού-τηλεοπτικού σταθμού της χώρας το 1971.

Η εκφωνήτρια του λαού

Περισσότερο γνωστή ως «η εκφωνήτρια του λαού», μονοπώλησε το τηλεοπτικό τοπίο για τα επόμενα 40 χρόνια, έχοντας ξεχωρίσει για την εκφραστικότητά της καθώς εκφωνούσε τις ειδήσεις με το χαρακτηριστικό θριαμβευτικό ή τραγικό ύφος ανάλογα.

Αξέχαστη θα μείνει άλλωστε στο παγκόσμιο τηλεοπτικό στερέωμα, η εκφώνηση της τραγικής είδησης για τον θάνατο του ηγέτη της χώρας, Kim II Sung, το 1994, σκίζοντας-κυριολεκτικά-τα ιμάτιά της...

Με μοναδικό τρόπο καθησύχασε τους θεατές κατά τη διάρκεια της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στη Νότια και στη Βόρεια Κορέα το 2010 ενώ αρκούντως δραματική ήταν και η ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη Kim Jong II το 2011.

Μαθήματα δημοσιογραφίας από μια αυθεντία...

Το 2012, η 69χρονη εκφωνήτρια, έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CCTV, ανακοινώνοντας πως είχε έρθει η ώρα να αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας:

Πολλές εκφωνήτριες είναι πλέον πιο νέες και όμορφες από μένα και άρα πολύ πιο κατάλληλες για να εκφωνούν τα νέα στους θεατές

Δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλύψει και μερικά από τα μυστικά του επαγγέλματος στον Κινέζο δημοσιογράφο που της πήρε συνέντευξη. Δήλωσε πως κάθε εκφωνητής θα πρέπει να έχει το δικό του στυλ για να εντυπωσιάσει τους θεατές ενώ τόνισε και την σημασία της διαφορετικής χροιάς στη φωνή ανάλογα με την θεματολογία της είδησης:

Όταν αναφερόμαστε στο DPRK ( Democratic People's Republic of Korea)-την επίσημη ονομασία του κόμματος της Βόρειας Κορέας, δεν θα πρέπει να φωνάζουμε αλλά να το ανακοινώνουμε «απαλά» και με σεβασμό

Η αγαπημένη «σιδηρά», τηλεοπτική κυρία της Βόρειας Κορέας, έχει με το πέρασμα του χρόνου αποκτήσει φανατικούς οπαδούς στη γειτονική Κίνα με πολλά δελτία ειδήσεών της να έχουν γίνει viral ενώ δεν είναι λίγα και τα group στο Facebook που έχουν δημιουργηθεί από οπαδούς της.

Ωστόσο, εχθροί και οπαδοί συμφωνούν πως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της είναι η γεμάτη μίσος φωνή της όταν εκφωνεί ειδήσεις που αφορούν στους πολέμιους τους καθεστώτος. Μια φωνή, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μάθημα στις σχολές δημοσιογραφίας για την αποτελεσματικότητα της τηλεοπτικής προπαγάνδας...

Who is the woman behind North Korea's news?

By Juliet Perry, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ