ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στο Κόσοβο

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στο Κόσοβο
Twitter

Διαδηλωτές στο Κόσοβο συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έβαλαν φωτιά στο κτίριο της κυβέρνησης στην Πρίστινα.

Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο με το κτίριο της κυβέρνησης να τυλίγεται στις φλόγες από τις βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών.

Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική και κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά ενώ η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών για να διαλύσει τη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την τοπική κυβέρνηση για το ζήτημα της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο, αλλά και για τον καθορισμό των συνόρων με το Μαυροβούνιο.

Η αστυνομία κυνήγησε τους διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ από τις οποίες πήρε φωτιά κι ένα περιπολικό της αστυνομίας.

Το Κόσοβο, με τον αλβανικό πληθυσμό να πλειοψηφεί, διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία με τη δυτική υποστήριξη το 2008, σχεδόν μια δεκαετία μετά τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται για τη δολοφονία αμάχων και την εκδίωξη των Αλβανών υπηκόων.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την πρώην νότια επαρχία της ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά και οι δύο χώρες δέχονται την πίεση της ΕΕ να ρυθμίσουν τις σχέσεις τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί Αλβανοί του Κοσόβου πιστεύουν ότι η συμφωνία με τη Σερβία αποτελεί απειλή για τους σκληρούς αγώνες την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τον οποίο αναγνωρίζεται πλέον από περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ