ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκουσμάν είχε δώσει συνέντευξη στον Σον Πεν πριν συλληφθεί

Ο Γκουσμάν είχε δώσει συνέντευξη στον Σον Πεν πριν συλληφθεί
Το μοτέλ Doux, όπου κατέληξε η επιχείρηση σύλληψης του Ελ Τσάπο, στο Λος Μότσις της Σιναλόα, στις 9 Ιανουαρίου 2015. Η μεξικανική κυβέρνηση φέρεται να δηλώνει ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα των αμερικανικών αρχών για έκδοση του πιο επικίνδυνου εμπόρου ναρκωτικών στον κόσμο, ώστε να δικαστεί στις ΗΠΑ REUTERS/Edgard Garrido

Ο Σον Πεν (Sean Penn) είχε συναντηθεί μυστικά με τον Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν (Joaquín Guzmán), πριν ο τελευταίος συλληφθεί στην πόλη Λος Μότσις (Los Mochis) την Παρασκευή. Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός είχε πάρει συνέντευξη από τον Ελ Τσάπο, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone που κυκλοφόρησε χθες Σάββατο (9/1).

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε μία ημέρα μετά την αιματηρή επιχείρηση τμήματος πεζοναυτών του μεξικανικού στρατού για τη σύλληψη του αφεντικού του ισχυρότερου παγκοσμίως καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα (Sinaloa) και έξι μήνες μετά τη θεαματική απόδρασή του Γκουσμάν από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο (Altiplano), όπου μετήχθη εκ νέου χθες.

Απόδραση με γερμανική τεχνογνωσία

Για τη συνέντευξη μεσολάβησε η Μεξικανή ηθοποιός Κέιτ Ντελ Καστίγιο (Kate del Castillo), η οποία έχει υποδυθεί τη «βασίλισσα» μιας συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά, στη δημοφιλή σαπουνόπερα La Reina del Sur.

Όπως αφηγήθηκε ο Γκουσμάν στον Πεν, είχε στείλει μηχανικούς να εκπαιδευτούν στη Γερμανία για τρεις μήνες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην εκσκαφή της υπόγειας στοάς που έφθανε ως το κελί του, διότι ο υδροφόρος ορίζοντας βρισκόταν σε μικρό βάθος.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι ο Γκουσμάν είχε αποδράσει μέσω της στοάς αυτής τον Ιούλιο του 2015. Η θεαματική όσο και αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη θα προκαλούσε την αμηχανία της μεξικανικής κυβέρνησης και την οργή της Ουάσιγκτον, καθώς στις ΗΠΑ η έκδοση του Γκουσμάν αποτελεί βασική και διαχρονική προτεραιότητα στον πόλεμο που διεξάγουν κατά των καρτέλ στην κεντροαμερικανική αυλή τους.

Στα ίχνη του... Πεν

Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, κυβερνητική πηγή του Μεξικού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μεξικανικές υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν ότι ο Πεν είχε συναντηθεί με τον Γκουσμάν τον Οκτώβριο του 2015, προσθέτοντας ότι αυτή η συνάντηση ήταν ένα από τα στοιχεία της έρευνας που επέτρεψε να συλληφθεί ο πλέον καταζητούμενος λαθρέμπορος ναρκωτικών στον κόσμο.

«Δεν πάω γυρεύοντας»

Η είδηση, όπως ήταν φυσικό, κάνει το γύρο των ΜΜΕ, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το Rolling Stone δημοσιοποίησε τρίλεπτο απόσπασμα βίντεο από τη συνέντευξη, όπου ένας από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον κόσμο μιλά για το πώς ξεκίνησε και πώς πιστεύει ότι θα καταλήξει.

ΓΚΟΥΣΜΑΝ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η συνέντευξη είναι αποκλειστικά για τη δεσποινίδα Κέιτ ντελ Καστίγιο και τον κύριο Σεάν Πεν.

Πώς έμπλεξες με τις μπίζνες ναρκωτικών;

ΓΚΟΥΣΜΑΝ: Από την ηλικία των 15 και μετά, από εκεί που κατάγομαι, την κοινότητα Μπαντιραγουάτο, μεγάλωσα σε μια φάρμα που λεγόταν Λα Τούνα σε εκείνη την περιοχή, δεν υπάρχουν ευκαιρίες για δουλειά (...)

Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι τα ναρκωτικά καταστρέφουν την ανθρωπότητα και προκαλούν κακό;

ΓΚΟΥΣΜΑΝ: Είναι μια πραγματικότητα ότι τα ναρκωτικά καταστρέφουν. Δυστυχώς, όπως είπα, εκεί όπου μεγάλωσα δεν υπάρχει άλλος τρόπος και ακόμα δεν υπάρχει τρόπος να επιβιώσεις... δεν υπάρχει άλλος δρόμος να εργαστείς στην οικονομία μας για να μπορέσεις να ζήσεις.

Θεωρείς ότι είναι αλήθεια πως είσαι υπεύθυνος για το μεγάλο εθισμό στα ναρκωτικά, για το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά ναρκωτικά στον κόσμο;

ΓΚΟΥΣΜΑΝ: Όχι, αυτό είναι λάθος, γιατί τις ημέρες που δεν θα υπάρχω, δεν πρόκειται να μειωθούν με κανέναν τρόπο... διακίνηση ναρκωτικών; Αυτό είναι λάθος.

Έχεις τάση στη βία, προσπαθείς να αποφύγεις τη βία ή τη χρησιμοποιείς μόνο ως έσχατη λύση;

ΓΚΟΥΣΜΑΝ: Κοίτα, ό,τι κάνω είναι για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Τίποτα παραπάνω. Αλλά να ξεκινήσω πάω γυρεύοντας; Ποτέ.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η μεξικανική κυβέρνηση δεν θέλει να σε συλλάβει. Αυτό που θέλουν είναι να σε σκοτώσουν. Τι πιστεύεις;

ΓΚΟΥΣΜΑΝ: Όχι, νομίζω ότι αν με βρουν, θα με συλλάβουν, φυσικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της Γουατεμάλας

Το Μεξικό δρομολογεί την έκδοση του Γκουσμάν στις ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ