ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τον άνδρα που «κρατούσε ζωντανό μια αρκούδα επί 30 μέρες»

Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τον άνδρα που «κρατούσε ζωντανό μια αρκούδα επί 30 μέρες»
Φωτογραφί αρχείου PIXABAY

Το γύρο του κόσμου έκανε ένα φρικιαστικό βίντεο μιας «ζωντανής μούμιας» από τη Ρωσία, μιας ιστορίας που αναπαρήχθη από δεκάδες ιστοσελίδες, αλλά και από ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων.

Η ιστοσελίδα Siberian Times έγραφε πως επρόκειτο για έναν άνδρα, ονόματι Αλεξάντερ, ο οποίος τραυματίστηκε από αρκούδα και μεταφέρθηκε στη φωλιά της.

Ο άνδρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κρατήθηκε αιχμάλωτος για περίπου ένα μήνα στην περιοχή Tuva και τελικά διασώθηκε από κυνηγούς. To άρθρο συνοδευόταν από βίντεο και εικόνες του αποσκελετωμένου άνδρα.

Σύμφωνα με το Russia Today, όμως, το βίντεο φαίνεται πως είναι fake.

Δημοσιογράφοι της περιοχής είπαν πως το βίντεο κυκλοφόρησε αρχικά σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, συνοδευόμενο από ένα ηχητικό αρχείο που «εξηγούσε» ότι ο Αλεξάντερ εντοπίστηκε μέσα σε φέρετρο σε αγροτική περιοχή στο Σότσι που ξεθάφτηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Στην πορεία, όμως, η ιστορία του Αλεξάντερ άλλαξε και έγινε θύμα αρκούδας, ενώ παράλληλα από το Σότσι «μεταφέρθηκε» στην Tuva. Μάλιστα, το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε και στο portal Eurasia Daily.

Τη «σκυτάλη» πήραν στη συνέχεια τα δυτικά μίντια, με τις βρετανικές ταμπλόιντ να παρουσιάζουν νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το περιστατικό -όπως για παράδειγμα ότι είχε σπάσει η σπονδυλική του στήλη και πως έπινε τα ούρα του για να επιβιώσει.

Ωστόσο, αρκετά δημοσιεύματα ανέφεραν πως το περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αξιωματούχοι από την Tuva ξεκαθάρισαν πως το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στην περιοχή, τονίζοντας ότι δεν έχει καταγραφεί και πως η διάλεκτος που ακούγεται στο βίντεο δεν είναι η τοπική.

Το σενάριο με το φέρετρο διέψευσαν, επίσης, και οι Αρχές του Σότσι.

Το Russia Today υπογραμμίζει πως την περασμένη εβδομάδα το εν λόγω βίντεο αναρτήθηκε στο Pikabu, μια ρωσική ιστοσελίδα αντίστοιχη με το Reddit.

Η ρωσική ενημερωτική ιστοσελίδα SochiStream ζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό, ο οποίος δήλωσε πως το βίντεο έχει σημάδια που δείχνουν ότι είναι ψεύτικο.

Το σκληρό βίντεο που συνόδευε τα άρθρα

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε η πραγματική ταυτότητα του άνδρα που εμφανίζεται στο βίντεο, αλλά ούτε και οι συνθήκες που τον οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Δεν είναι μάλιστα καν ξεκάθαρο εάν πρόκειται όντως για έναν άρρωστο ή τραυματισμένο άνδρα, ή εάν έχουν επιστρατευθεί ειδικά εφέ για να δώσουν αυτό το φρικιαστικό αποτέλεσμα.

Η Daily Mail, ένα από τα πρώτα βρετανικά MME που μετέδωσαν την είδηση για την «απίστευτη ιστορία επιβίωσης του Αλεξάντερ», αναφέρει ότι ανεξάρτητοι ερευνητές, εξετάζοντας το βίντεο, κατέληξαν ότι ο άνδρας που εμφανίζεται και λέει το όνομά του δεν βρίσκεται στην Τuva αλλά στο Καζακστάν. Kατέληξαν, δε, σε αυτό το συμπέρασμα επειδή μια δεύτερη φωνή που ακούγεται στο βίντεο μιλάει καζακικά.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μια ομάδα που αναζητά αγνοούμενους στο Καζακστάν ισχυρίστηκε ότι το βίντεο δείχνει έναν άνδρα που εισήχθη πρόσφατα σε νοσοκομείο στην πόλη Ακτόμπε.

«Η ομάδα, που ονομάζεται zello.poisk εξέταζε το ενδεχόμενο ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο και ονομάζεται Αλεξάντερ να είναι ένας αγνοούμενος με το ίδιο όνομα που είχε χαθεί στην περιοχή. Τελικά δεν ήταν, αλλά αποκαλύφθηκε ότι είναι από το Ακτόμπε και ότι δεν έχει δεχθεί την επίθεση αρκούδας» αναφέρει η Daily Mail.

Η ομάδα, σε ανάρτησή της, φέρεται να αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος αυτός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής, είναι άρρωστος και θα γίνει καλά.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, καμία επίσημη πηγή από το Ακτόμπε δεν έχει επίσης επιβεβαιώσει αυτήν την ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ