ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Πολιτοφυλακές κατά προσφύγων

Φινλανδία: Πολιτοφυλακές κατά προσφύγων
REUTERS/Minna Raitavuo/Lehtikuva

Φορώντας μαύρες ζακέτες στολισμένες με σύμβολο έναν Βίκινγκ και την Φινλανδική σημαία, οι «Στρατιώτες του Όντιν» αυτό-αποκαλούνται ως πατριώτες και περιφρουρούν τους δρόμους για να προστατεύσουν το έθνος των Φινλανδών από πρόσφυγες, οι οποίοι ανησυχούν την κυβέρνηση και τις αρχές της χώρας.

Η Φινλανδία δεν φημίζεται για την αποδοχή της προς τις μεγάλες μάζες προσφύγων σε αντίθεση με την γειτονική Σουηδία που έχει ιστορικό. Αλλά όπως και άλλες χώρες, η χώρα καλείται να βρει λύσεις για την τεράστια αύξηση του προσφυγικού ζητήματος και για όσους ζητούν άσυλο, με τις αρχές να είναι επιφυλακτικές για αντι-προσφυγικά κινήματα.

Μια ομάδα νεαρών ανδρών ίδρυσε την ομάδα των «Στρατιωτών του Όντιν», παίρνοντας το όνομα της από έναν Σκανδιναβό θεό, πέρυσι σε μια πόλη της Βόρειας Φινλανδίας, το Κέμι(Kemi). Αυτή η πόλη είναι δίπλα στα σύνορα της κοινότητας του Τόρνιο(Tornio), το οποίο έχει γίνει κομβικό σημείο για την είσοδο μεταναστών που καταφθάνουν από την Σουηδία.

Από τότε η ομάδα έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, με τα μέλη αυτής να δηλώνουν, ότι θέλουν να υπηρετήσουν ως τα «αυτιά» και τα «μάτια» των αρχών που λένε πως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα καθήκοντά τους.

Τα μέλη κατηγορούν τους «εισβολείς από το Ισλάμ» για την αύξηση της εγκληματικότητας και σε πολλές διαδηλώσεις κρατάνε πλακάτ που γράφουν συνθήματα όπως «Οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι».

Ενώ οι περισσότεροι πολίτες δεν συμφωνούν με την ομάδα αυτή, οι συνεχώς αυξανόμενοι ρυθμοί των οπαδών της ομάδας, φέρνουν ανησυχία σε ένα έθνος που έχει καταπονηθεί, από την μεγάλη αποδοχή του σε όσους ψάχνουν να βρουν άσυλο και έχει «βουλιάξει» σε μια τριετή ύφεση που έχει καταναγκάσει το κράτος να κάνει περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Οι Φινλανδικές αρχές έχουν ήδη αναφέρει παρενοχλήσεις εις βάρος γυναικών από άντρες με «προσφυγικό παρελθόν» κατά την διάρκεια των γιορτών για την Πρωτοχρονιά στο Ελσίνκι, όπως και σε μερικές δημόσιες εκδηλώσεις την άνοιξη που μας πέρασε.

Αυτά συνοδεύτηκαν από παράπονα για σεξουαλικές παρενοχλήσεις εις βάρος γυναικών στην Κολωνία καθώς και σε άλλες γερμανικές πόλεις, με τις έρευνες να επικεντρώνονται σε παράνομους μετανάστες και σε όσους ζητούν άσυλο, με ισχυρισμούς που λένε πως οι Σουηδικές αρχές κάλυψαν κατηγορίες για παρόμοιες επιθέσεις από νεαρούς μετανάστες στην Στοκχόλμη.

Τα αρχεία της αστυνομίας δείχνουν πως αναφορές για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην Φινλανδία, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε 147 κρούσματα τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2015 από 75 κρούσματα που της ίδιας περιόδου του 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ