ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί στρατιώτες ειδικών αποστολών εναντίον Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

Αμερικανοί στρατιώτες ειδικών αποστολών εναντίον Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ
Joe Raedle/Getty Images

Μια νέα αμερικανική δύναμη, με στρατιώτες ειδικών αποστολών, αποβιβάστηκε στο Ιράκ και προετοιμάζεται να συνεργαστεί με ιρακινές δυνάμεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Άστον Κάρτερ (Ashton Carter) χθες σε ακροατήριο στρατιωτών στο Fort Campbell στο Κεντάκι (Kentucky). Όπως στο ακροατήριο στρατιωτικών και δημοσιογράφων:

Η ειδική διερευνητική δύναμη στοχοποίησης που ανακοίνωσα τον Δεκέμβριο βρίσκεται στο έδαφος πια και προετοιμάζεται να συνεργαστεί με τους ιρακινούς για να ξεκινήσουν δράσεις εναντίον των μαχητών και αξιωματικών του ISIL.

Ενώ η δύναμη αποτελείται μόνο από διακόσιους στρατιώτες, η αποστολή της είναι ενδεικτική της αυξανόμενης πίεσης που ασκεί η αμερικανική διοίκηση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία αμερικανών στρατιωτών σε χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράκ αποτελεί ρίσκο για την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, πόσο μάλλον να δουν απώλειες στρατιωτών τους, λίγα χρόνια μετά την επίσημη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, μετά από πολύχρονη κατοχή.

Η δύναμη δεν έχει σχέση με μια άλλη ειδική αποστολή πέρσι περίπου πενήντα ειδικά εκπαιδευμένων αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, οι οποίοι επιχείρησαν να συντονίσουν στο έδαφος τους αντιστασιακούς που είχαν την αμερικανική στήριξη στον συριακό εμφύλιο. Η αποστολή εκείνη είχε χαρακτηριστεί φιάσκο, καθώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και διεκόπη κακήν κακώς.

Μιλώντας για τις αποστολές μικρότερων στρατιωτικών ομάδων στη Συρία, ο Κάρτερ τόνισε ότι αυτές «έχουν βοηθήσει να εστιαστούν οι προσπάθειες των τοπικών και ικανών δυνάμεων εναντίον βασικών ευάλωτων σημείων του ISIL, όπως τις γραμμές επικοινωνίας του».

Οι δηλώσεις του Κάρτερ έγιναν σε ακροατήριο της 101ης Πτέρυγας Μάχης, από την οποία 1.800 άτομα θα σταλούν στο Ιράκ τους επόμενους μήνες, κυρίως για να εκπαιδεύσουν ιρακινές δυνάμεις και μαχητές Πεσμεργκά, των κουρδικών δυνάμεων του Ιράκ.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με ομολόγους του από έξι χώρες - Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία - την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, όπου θα τους προτείνει να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ