ΚΟΣΜΟΣ

Τη «συγγνώμη» των Αμερικανών έδωσε στη δημοσιότητα το Ιράν

Τη «συγγνώμη» των Αμερικανών έδωσε στη δημοσιότητα το Ιράν
CNN Newswire

Η ιρανική ραδιοτηλεόραση (IRIB) μετέδωσε σήμερα (13/1) βίντεο, στο οποίο Αμερικανός πεζοναύτης ζητά συγγνώμη για την είσοδο δύο πλοιαρίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στα ιρανικά χωρικά ύδατα

«Επρόκειτο για λάθος, φταίγαμε εμείς και ζητάμε συγγνώμη για το λάθος αυτό», ακούγεται να λέει στην αγγλική γλώσσα ο Αμερικανός πεζοναύτης, που σύμφωνα με το IRIB έχει είναι αξιωματικός με το βαθμό αντιπλοιάρχου.

Στην ερώτηση Ιρανού, που ακούγεται στο ίδιο βίντεο, εάν το GPS έδειχνε ότι βρίσκονταν σε ιρανικά χωρικά ύδατα, ο φερόμενος ως αξιωματικός απάντησε: «έτσι νομίζω».

Το ιρανικό περιπολικό εμφανίστηκε με τα όπλα προτεταμμένα, ανέφερε ο Αμερικανός, τη στιγμή που αυτός και οι άντρες του αντιμετώπιζαν μηχανικό πρόβλημα. Όπως είπε, προσπάθησαν να μιλήσουν με τους Ιρανούς, όταν εμφανίστηκαν περισσότερα πλοία και τους πήραν.

Ήταν μια παρεξήγηση. Δεν σκοπεύαμε να εισέλθουμε στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Η συμπεριφορά των Ιρανών ήταν φανταστική όσο ήμασταν εδώ. Σας ευχαριστούμε πολυ για τη φιλοξενία και τη βοήθειά σας.

«Το βίντεο μοιάζει να είναι αυθεντικό, αλλά δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για την κατάσταση του πληρώματος τη στιγμή εκείνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CENTCOM (Κεντρική Διοίκηση - διοίκηση αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε Μέση Ανατολή και Περσικό), τονίζοντας ότι «αυτό που έχει τώρα σημασία είναι ότι οι ναύτες μας είναι πίσω ασφαλείς».

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Κεντρικής Διοίκησης στο CNN, «είναι ξεκάθαρο από το βίντεο ότι ένας ναύτης απολογείται σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώση μια τεταμένη κατάσταση και να προστατεύσει το πλήρωμά του».

To GPS της συγγνώμης

Το επεισόδιο εξελίχθηκε ανοιχτά της νήσου Φαρσί (Farsi) στον Περσικό Κόλπο χθες Τρίτη, όταν οι Ιρανοί εντόπισαν τα δύο σκάφη βορείως της νήσου και, ακολούθως, συνέλαβαν τους δέκα επιβαίνοντες. Τα δύο παραποτάμια σκάφη εφόδου CB-90, σουηδικής κατασκευής και γνωστά από τον πόλεμο στο Βιετνάμ και ταινίες όπως η «Αποκάλυψη Τώρα», κατευθύνονταν από το Κουβέιτ προς το Μπαχρέιν.

Στην Ουάσιγκτον επικράτησε αναστάτωση, καθώς η Τεχεράνη απαίτησε συγγνώμη για να τους απελευθερώσει. Όπως δήλωσε ο υποναύαρχος Αλί Φανταβί (Ali Fadavi) σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ (Rear Admiral Ali Fadavi) ήταν κατηγορηματικός για αυτό, στην επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόν Κέρι (John Kerry).

«Η έρευνα δείχνει ότι εισήλθαν στα χωρικά ύδατα, λόγω προβλήματος στο σύστημα πλοηγήσης και το ζήτημα βαίνει προς επίλυση», φέρεται να είπε ο Φανταβί, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, που μετέδιδε ότι οι συλληφθέντες Αμερικανοί κατά πάσα πιθανότητα θα απελευθερώνονταν σύντομα.

Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τις ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, που έχουν βάση στη νήσο Φαρσί, με τα αμερικανικά σκάφη να έχουν εντοπιστεί δύο χιλιόμετρα εντός των χωρικών υδάτων του Ιράν.

΄Ώρες μετά στο Sepah News, επίσημο ιστότοπο των Φρουρών, έγινε αναφορά για «πλήρωμα δέκα οπλισμένων Αμερικανών πεζοναυτών, αποτελούμενο από εννιά άντρες και μια γυναίκα, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και έχουν οδηγηθεί σε ασφαλή περιοχή». Δεν αναφέρθηκε κάτι για απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος θα δήλωνε στο Associated Press ότι είχε δρομολογηθεί η παράδοση των Αμερικανών πεζοναυτών σε διεθνή ύδατα για το επόμενο πρωί στις 10:30 τοπική ώρα.

Εν τέλει, καμία Αποκάλυψη δεν επήλθε, παρά τον αρχικό θόρυβο, και οι δέκα παραδόθηκαν στο καταδρομικό USS Anzio, όμως στην Ουάσιγκτον το επεισόδιο αποτέλεσε ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση, καθώς αυτό ήρθε αφενός εν μέσω προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα και αφετέρου σε μια περίοδο τριβών ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, με σημαντικό αστερίσκο την επικείμενη ανακοίνωση εντός της εβδομάδας επίσημης ημερομηνίας για την άρση των κυρώσεων προς την Τεχεράνη, ύστερα από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Fars μετέδωσε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης ότι η απελευθέρωση των δέκα πραγματοποιήθηκε αφότου αυτοί «ζήτησαν συγγνώμη για το περιστατικό και δεσμεύτηκαν να μην επαναλάβουν τέτοια λάθη».

Επιφανείς Ρεπουμπλικάνοι βγήκαν στην αντεπίθεση, ισχυριζόμενοι σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις πως η Τεχεράνη παραμένει προκλητική, απειλεί τους γείτονές της, δεν υπακούει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως εκ τούτου η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνιστά ήττα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που οδηγεί σε υποχωρητικότητα απέναντι στην επιθετικότητα των Ιρανών.

Η πολιτική της συγγνώμης

Το ερώτημα αν υπήρξε ή όχι συγγνώμη και σε ποιο επίπεδο προς την Τεχεράνη, όπως είχε απαιτηθεί από τις ιρανικές αρχές παραμέρισε όλα τα υπόλοιπα. Το βίντεο που έδωσαν αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα οι Ιρανοί διατήρησε το θέμα ψηλά. Οι αντίπαλοι του Μπαράκ Ομπάμα επέμειναν ότι η κίνηση αυτής της Τεχεράνης είναι απόδειξη των λανθασμένων επιλογών του.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Έρνεστ (Josh Earnest) εξέφρασε χθες την ικανοποίηση του για την απελευθέρωση των στρατιωτικών, σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους που έγινε εν πτήσει στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, που μετέφερε τον Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) σε επίσημη περιοδεία στη πολιτεία Νεμπράσκα.

Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Τεχεράνη στηρίζει την τρομοκρατία, με τον Λευκό Οίκο να εκφράζει επιπλέον ανησυχίες για τις απειλές του Ιράν προς το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ