ΚΟΣΜΟΣ

Σπρέι για «προστασία» από πρόσφυγες μοίρασε ο Βίλντερς στην Ολλανδία

Σπρέι για «προστασία» από πρόσφυγες μοίρασε ο Βίλντερς στην Ολλανδία
Ο Χέερτ Βίλντερς περιεργάζεται τις «αντιπροσφυγικές» ιδιότητες ενός ψεύτικου δακρυγόνου σπρέι, με το οποίο υπόσχεται να επαναφέρει την τάξη και ασφάλεια στην Ολλανδία, που απειλείται από «ισλαμική εισβολή» και «ισλαμικές βόμβες τεστοστερόνης», ψεκάζοντας την πολιτική σκηνή της χώρας του με ξενοφοβικά σταγονίδια, αυτή τη φορά από το Σπαϊκενίσε του Ρότερνταμ, στις 23 Ιανουαρίου 2016 Twitter @geertwilderspvv

O αρχηγός της ολλανδικής ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς (Geert Wilders) επανήλθε προκλητικότερος, μοιράζοντας ψεύτικα δακρυγόνα σπρέι σε γυναίκες, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να μάθουν να αμύνονται απέναντι σε επιθέσεις μουσουλμάνων προσφύγων.

Ο Βίλντερς επισκέφτηκε το Σάββατο (23/1) λαϊκή υπαίθρια αγορά στο Σπαϊκενίσε (Spijkenisse), εργατικό προάστιο του Ρότερνταμ, όπου επιχείρησε για πολλοστή φορά να εκμεταλλευτεί το ξενοφοβικό κλίμα, που επικρατεί στην Ολλανδία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Εν μέσω χειροκροτημάτων από δεκάδες υποστηρικτές του, αλλά και αποδοκιμασιών από άλλους συγκεντρωμένους, ο Βίλντερς επανέλαβε τις γνωστές αντι-ισλαμικές και αντιμεταναστευτικές θέσεις του, προχωρώντας αυτή τη φορά ένα βήμα παραπέρα από τα γνωστά περί «ισλαμικής εισβολής» που δέχεται η χώρα του.

«Πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα», είπε εν μέσω πάγκων με φρούτα και λαχανικά και μοίρασε σε γυναίκες ψεύτικα σπρέι πιπεριού, τα οποία περιέχουν κόκκινη μπογιά. Στον απόηχο των επιθέσεων της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία και άλλες γερμανικές πόλεις, ο ακροδεξιός πολιτικός ζήτησε να αρθεί η απαγόρευση των δακρυγόνων σπρέι πιπεριού, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εφοδιαστούν με αυτά, για να προστατευτούν από τις «ισλαμικές βόμβες τεστοστερόνης», όπως αποκαλεί τους αιτούντες άσυλο.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε περισσότερους. Οι Ολλανδοί στην πλειοψηφία τους δεν το θέλουν, το μόνο που κάνει είναι να νιώθουν περισσότερο ανασφαλείς», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι που έρχονται στην Ευρώπη έχουν μάθει να μεταχειρίζονται διαφορετικά τις γυναίκες «από ότι εμείς».

Μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο μετά από κάλεσμα διαμαρτυρίας στα κοινωνικά δίκτυα, σήκωσαν πλακάτ που έγραφαν «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι, ο ρατσισμός όχι», «ο Βίλντερς είναι ρατσιστής, όχι φεμινιστής». Όπως μετέδωσε η ολλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση, η αστυνομία συνέλαβε δέκα γυναίκες, επειδή δεν είχαν άδεια για να πραγματοποιήσουν την αντισυγκέντρωσή τους. Ο τηλεοπτικός φακός έπιασε Ολλανδούς νεαρούς άντρες να προπηλακίζουν τις γυναίκες που διαμαρτύρονταν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο σχετικό του τηλεγράφημα, ο ακροδεξιός βουλευτής είχε προκαλέσει αντιδράσεις την περασμένη Δευτέρα, ζητώντας τον εγκλεισμό των μουσουλμάνων ανδρών μεταναστών. «Όσο οι γυναίκες μας κινδυνεύουν από αυτές τις ισλαμικές βόμβες τεστοστερόνης προτείνω να κλείσουμε όλους τους άνδρες πρόσφυγες σε κέντρα αιτούντων άσυλο», είχε δηλώσει Βίλντερς, που εσχάτως δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump).

Κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό

Το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), στο οποίο ο Βίλντερς ηγείται από την ίδρυσή του το 2006, έχει εκλέξει δώδεκα βουλευτές στην 150μελή κάτω βουλή της Ολλανδίας και εννέα στην 75μελή Γερουσία.

Στις εκλογές του 2010, είχε εκλέξει 24 βουλευτές, σχηματίζοντας την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα μετά τους φιλελεύθερους (VVD) και τους σοσιαλδημοκράτες εργατικούς (PvdA). Ο Βίλντερς είχε δώσει τότε ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση μειοψηφίας του φιλελεύθερου Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte) με τους τέταρτους χριστιανοδημοκράτες (CDA). Απέσυρε τη στήριξή του δύο χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2012, εξαιτίας της διαφωνίας του στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία προσπαθούσε να διαχειριστεί τη διάσωση των ολλανδικών συστημικών τραπεζών. Οι πρόωρες εκλογές, που τελικά διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ήταν οι τέταρτες στη σειρά από το 2003. Το PVV ξαναβγήκε τρίτο, με μειωμένα όμως ποσοστά και ελάχιστα πάνω από το ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό κόμμα (SP), το οποίο τα τελευταία χρόνια κερδίζει σε απήχηση, παρά τον πόλεμο φθοράς που δέχεται από το PvdA.

Οι επόμενες εκλογές για την κάτω βουλή της Ολλανδίας είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου 2017. Η δεύτερη κυβέρνηση Ρούτε συνεργάζεται αυτή τη φορά με τους σοσιαλδημοκράτες στη θέση του κυβερνητικού εταίρου και τον πιο προβεβλημένο πολιτικό των τελευταίων, Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem), στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, όπου η αυστηρή λιτότητα φαίνεται να αποδίδει στα χαρτιά, αλλά όχι στην κοινωνία, καθώς η υψηλή για τα ολλανδικά δεδομένα ανεργία της τάξης του 6-7% και άνω του 11% στους νέους προκαλεί δυσαρέσκεια. Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για συγκυριακή βελτίωση των οικονομικών δεικτών από την υποχώρηση του ευρώ και των τιμών του πετρελαίου και όχι ουσιαστική επάνοδο της ολλανδικής οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι πιο πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία ήταν αυτές για τα περιφερειακά συμβούλια της χώρας, απ’ όπου προκύπτει εκλεκτορικό σώμα που εκλέγει τους γερουσιαστές, και πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μαρτίου 2015. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δέχθηκαν ισχυρό ράπισμα με τους σοσιαλδημοκράτες να καταποντίζονται, ενώ τις δυνάμεις τους αύξησαν εντυπωσιακά οι σοσιαλφιλελεύθεροι του D66 και οι σοσιαλιστές, λιγότερο οι χριστιανοδημοκράτες, ενώ στον αντίποδα μαζί με την κυβέρνηση βρέθηκε το ακροδεξιό PVV που είδε τις δυνάμεις του να υποχωρούν παρά τη δημοσκοπική του υπεροχή. Οι νέοι συσχετισμοί επιβεβαιώθηκαν στις εκλογές για τη Γερουσία τον Μάιο και αποτυπώνουν τον κατακερματισμό στο πολιτικό σκηνικό της έκτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Προάγγελος εκείνων των εκλογών ήταν οι ευρωεκλογές του 2014, όπου D66 και SP αύξησαν τα ποσοστά τους, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες του Ντάισελμπλουμ έχασαν το επί εβδομήντα χρόνια προπύργιό τους στο Άμστερνταμ. Αν και παρέμεινε τρίτος σε εθνικό επίπεδο, ο Βίλντερς είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν.

Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο εν όψει 2017, όμως πολλοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι αυτό συνέβη και στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις, όπου τελικά η ολλανδική ακροδεξιά δεν κατάφερε να σπάσει το παραδοσιακό δίδυμο κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς.

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το PVV θα καταλάμβανε 32 έδρες στην κάτω βουλή, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos, που φέρνει τους ακροδεξιούς πρώτους με δεύτερους τους φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Ρούτε, οι οποίοι υποχωρούν από τις 41 στις 26 έδρες.

Ο Ρούτε έχει αποκλείσει την επανάληψη συνεργασίας με τον Βίλντερς, εκτός και αν ο τελευταίος ανακαλέσει τα σχόλια που είχε κάνει το 2014 κατά των Μαροκινών που ζουν στην Ολλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ