ΚΟΣΜΟΣ

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία
REUTERS/Jacky Naegelen

Με εμπόδια θα εκτελούνται οι πτήσεις σήμερα στη Γαλλία, αφού οι οδηγοί ταξί και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κήρυξαν απεργία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τριών μεγάλων συνδικάτων που εκπροσωπούν 5 εκατ. εργαζομένους.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν τον αριθμό των πτήσεων τους κατά 20% την Τρίτη αφού τα δύο συνδικάτα προχωρούν σε 24 απεργία, η οποία θα λήξει την Τετάρτη το πρωί, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και συντάξεις.

Η Air France ανακοίνωσε ότι εγγυάται την πραγματοποίηση όλων των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων αύριο, καθώς και το 80% των πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων, αν και προειδοποίησε ότι οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Η Lufthansa ακυρώνει 10 πτήσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας αύριο.

Τα ταξί προγραμματίζουν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στα αεροδρόμια κοντά στο Παρίσι, την Τουλούζη, τη Μασσαλία και το Μπορντό, καθώς και στο Porte Maillot στο δυτικό άκρο της πρωτεύουσας, ως μέρος μιας συνεχιζόμενης διαμαρτυρίας κατά της διάδοσης των υπηρεσιών ταξί όπως είναι το Uber. Το συνδικάτο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «σκοτώσει το επάγγελμα με άγρια απορρύθμιση».

Η τελευταία απεργία των ταξί στις 25 Ιουνίου, πήρε βίαιη τροπή αφού ορισμένοι οδηγοί Uber ξυλοκοπήθηκαν ενώ οι διαδηλωτές έκαψαν και τα αυτοκίνητά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ