ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους όταν ο πόλεμος τελειώσει

Μέρκελ: Οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους όταν ο πόλεμος τελειώσει
EPA

Να κατευνάσει τους ολοένα και περισσότερους επικριτές της, για την πολιτική υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων που εφαρμόζει, προσπάθησε, σήμερα, με δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε πως οι αιτούντες άσυλο από τη Συρία και το Ιράκ θα επιστρέψουν εκεί όταν ο πόλεμος τελειώσει.

Η Μέρκελ, παρά το ότι εμφανίζεται ολοένα και πιο απομονωμένη λόγω της πολιτικής της, αντιστάθηκε στις πιέσεις ορισμένων συντηρητικών να περιορίσει την εισροή των προσφύγων ή να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας. Το περασμένο έτος σημειώθηκε ρεκόρ εισόδου μεταναστών στη Γερμανία, αγγίζοντας το 1,1 εκατομμύριο.

Αλλά η αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και να επαναφέρει την ασφάλεια μετά τις επιθέσεις σε γυναίκες την Πρωτοχρονιά, απασχολεί τους οπαδούς της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), αλλά και του Βαυαρικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Ωστόσο, η Μέρκελ είπε πως μπορεί να βοηθάει τους πρόσφυγες και να προσπαθεί για την ένταξή τους στη χώρα, όμως είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τους έχει δοθεί άδεια παραμονής για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

«Πρέπει ... να πούμε στους ανθρώπους ότι αυτό είναι ένα προσωρινό καθεστώς κατοικίας και ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει ειρήνη στη Συρία και πάλι, θα επιστρέψετε πίσω στην πατρίδα σας, γνωρίζοντας πως θα γίνεται δεκτοί» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνάντηση των μελών του CDU που πραγματοποιήθηκε στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Τόνισε, επίσης, ότι το 70% των προσφύγων που κατέφυγαν στη Γερμανία από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990 είχαν επιστρέψει στις πατρίδες τους.

Οι δηλώσεις της αυτές έρχονται μετά τις απειλές του επικεφαλής του CSU, Horst Seehofer, ότι θα οδηγήσει το κόμμα της στα δικαστήρια, εάν το αίτημά του να ανακοπεί η ροή των αιτούντων άσυλο δεν τηρηθεί. Από την άλλη, το δεξιό κόμμα AfD φαίνεται πως αποκτά διψήφιο ποσοστό υποστηρικτών. Σε συνέντευξή του, σήμερα, ο ηγέτης του κόμματος είπε ότι οι συνοριοφύλακες, αν χρειαστεί, θα πρέπει να πυροβολούν προς το μέρος των προσφύγων για να τους αποτρέπουν από το να εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, προσπάθησε να πείσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν κι αυτές ένα ποσοστό προσφύγων, πιέζοντας να κατασκευάσουν κέντρα υποδοχής στα σύνορα της Ευρώπης, ενώ προσπαθεί να πείσει την Τουρκία να κρατήσει τους πρόσφυγες. Αλλά η πρόοδος είναι αργή.

Η Γερμανία θέλει να περιορίσει τις ροές μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, δηλώνοντας πως το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία είναι ασφαλείς χώρες. Η Μέρκελ είπε ότι είχε μιλήσει με τον βασιλιά του Μαρόκου και ότι το Μαρόκο είχε πει ότι ήταν διατεθειμένο να πάρει πίσω τους ανθρώπους από τη χώρα αυτή, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ