ΚΟΣΜΟΣ

Γενεύη: «Ώρα μηδέν» στις διαπραγματεύσεις στη Συρία

Γενεύη: «Ώρα μηδέν» στις διαπραγματεύσεις στη Συρία
REUTERS/Bassam Khabieh

Την πρώτη τους συνάντηση θα πραγματοποιήσουν, σήμερα, στη Γενεύη, μέλη της αντιπροσωπείας από την Συριακή αντιπολίτευση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, σε παράλληλες διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση.

Περισσότερα από 20 μέλη της αντιπροσωπείας των οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) έφτασαν αργά το Σάββατο στην Γενεύη, εκφράζοντας κατά την άφιξη τους την πρόθεση τους να συμβάλουν ώστε να στεφθούν με επιτυχία οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Συρία, απειλώντας όμως παράλληλα πως θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις εάν η κυβέρνηση της Δαμασκού "συνεχίσει να διαπράττει τα εγκλήματά της".

Έπειτα από διαβουλεύσεις τεσσάρων ημερών στο Ριάντ, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, στην οποία μετέχουν οι βασικοί εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης και συριακές ένοπλες οργανώσεις, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

Αυτή την ώρα, πραγματοποιούνται χωριστές διαβουλεύσεις των μελών της αντιπροσωπείας των οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και διπλωμάτες που εκπροσωπούν άλλες χώρες, που ενδιαφέρονται για μια γρήγορη διευθέτηση της συριακής κρίσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν προγραμματιστεί για σήμερα κοινές συνομιλίες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν αποδέχεται την αφαίρεση των μαχητικών ομάδων Ahrar al-Sham και Jaish al-Islam από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που αποκλείονται από τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, είπε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Omar al-Zoubi, αναφέρει το Associated Press. Τόσο η Συριακή κυβέρνηση όσο και η Ρωσία βλέπουν τις δύο αυτές μαχητικές ομάδες σαν τρομοκρατικές οργανώσεις και τις εξισώνουν με το Ισλαμικό Κράτος και την θυγατρική της αλ Κάιντα στη Συρία, Mετώπου Αλ Νούσρα , όπου και οι δύο έχουν αποκλειστεί από τις συνομιλίες.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας, Ριγιάντ Χιτζάμπ, συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν ήταν ανάμεσα στα μέλη της αντιπροσωπείας που έφτασαν στην Γενεύη, ανέφερε με ανακοίνωσή του στα αραβικά ότι θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ανθρωπιστικό επίπεδο στις συνομιλίες, για να δικαιολογείται η συνέχιση παρουσίας των αντιπροσώπων της HCN. «Αν το καθεστώς επιμένει στο να διαπράττει εγκλήματα, τότε η παρουσία της αντιπροσωπίας του HCN στη Γενεύη δεν θα δικαιολογείται» είπε. «Η ουσία της διπλωματίας δεν είναι ποιος κάθεται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ποιος αληθινά θέλει να τερματίσει τον πόνο» ανέφερε στην ανακοίνωση της η HCN, προσθέτοντας πως «το καθεστώς του Άσαντ ήρθε εδώ υποκρινόμενο ότι επιθυμεί ειρήνη, ενώ συνεχίζει να δολοφονεί το λαό μας».

Τα μέλη της αντιπροσωπείας αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη συνάντηση με τον ντε Μιστούρα σήμερα, Κυριακή, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο λίγο μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας στην Ελβετία, η HCN θα ενημερώσει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ «σχετικά με την πρόθεσή της να αποσύρει την διαπραγματευτική της ομάδα εάν ο ΟΗΕ και οι δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας σταθούν ανίκανοι να τερματίσουν αυτές τις παραβιάσεις».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντε Μιστούρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρει να πραγματοποιήσει, πριν από την 1ηΦεβρουαρίου, ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με την αντιπροσωπεία της Συριακής κυβέρνησης όσο και με αυτή της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη, τηλεφωνική συνομιλία είχαν, πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως αναφέρει το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι δυο τους συμφώνησαν ότι κατά το αρχικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όλες οι πλευρές πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση ανθρωπιστικών θεμάτων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις και εκλογές.

Δεκάδες νεκροί σε τριπλή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Ήταν κάποτε μια χώρα που την έλεγαν Συρία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ