ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμο σε ρωσικό περιοδικό για άρθρο του για την κόρη του Πούτιν

Πρόστιμο σε ρωσικό περιοδικό για άρθρο του για την κόρη του Πούτιν
Πηγή: Sasha Mordovets/Getty Images/Ideal Image

Πρόστιμο επιβλήθηκε στο ρωσικό περιοδικό New Times, ενώ το site του έπεσε από επίθεση χάκερ, την ημέρα που δημοσίευσε έρευνα για την κόρη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χρησιμοποιώντας περιουσιακά και ακαδημαϊκά στοιχεία, αλλά και μαρτυρίες, το περιοδικό ανέφερε ότι η μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν, η 30χρονη Μαρία, μένει σε ένα καλά φυλασσόμενο διαμέρισμα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια σε ένα κέντρο ενδοκρινικής του υπουργείου Υγείας.

«Στη Μαρία αρέσουν τα ταξίδια και ως φοιτήτρια ταξίδεψε στη Μεσόγειο σε ένα υπεργιωτ με φίλους», ανέφερε το περιοδικό.

Η κρατική υπηρεσία εποπτείας των επικοινωνιών εξέδωσε χθες προειδοποίηση και επέβαλε πρόστιμο στο περιοδικό –το οποίο ιδρύθηκε το 1943 και είναι επικριτικό στο Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια.

Όπως δημοσιεύει η Guardian, σύμφωνα με την υπηρεσία, το πρόστιμο δόθηκε στο περιοδικό για την δημοσίευση άρθρου στο τεύχος Ιανουαρίου, που έκανε αναφορά στην υπερεθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, χωρίς να σημειώνει ότι είναι απαγορευμένη στη Ρωσία. Ένας εκδοτικός οργανισμός μπορεί να κλείσει, εάν λάβει δύο προειδοποιήσεις σε 12 μήνες.

Σύμφωνα με δηλώσεις της συντάκτριας Γεβγένια Αλμπάτς στη ρωσική εφημερίδα RBG, η επίθεση στο site του περιοδικού ήταν στοχευμένη. Εξάλλου, οι υποψίες για μεθοδευμένες κυβερνοεπιθέσεις του Κρεμλίνου εναντίον πολιτικών αντιπάλων και επικριτικών ιστοσελίδων, δεν είναι καινούριες.

Η συζήτηση γύρω από την ιδιωτική ζωή του Πούτιν είναι ένα θέμα ταμπού στη Ρωσία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το πέπλο μυστηρίου φαίνεται να τραβιέται, αφού όλο και περισσότερα δημοσιεύματα κάνουν αναφορές στις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου και τις επιτυχίες τους στην πολιτική και τις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ