ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις Κομισιόν σε Τουρκία να μειώσει τις ροές των μεταναστών

Προειδοποιήσεις Κομισιόν σε Τουρκία να μειώσει τις ροές των μεταναστών
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην άτυπη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ,στις 6 Φεβρουαρίου 2016. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν με τρόμο τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη να συνεχίζονται και την Άγκυρα να μένει στις υποσχέσεις The European Union

Να μειώσει δραματικά η Τουρκία, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα, ζήτησε σήμερα (6/2) ο επίτροπος Γιοχάνες Χάν (Johannes Hahn), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αυξηθούν οι πιέσεις για το κλείσιμο συνόρων εντός της Ευρώπης.

Μιλώντας από το Άμστερνταμ, όπου παραβρέθηκε στην άτυπη σύνοδο (Gymnich) των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο πλαίσιο της ολλανδικής προεδρίας, ο Αυστριακός επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ εμφανίστηκε απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι πρόσφυγες συνεχίζουν να συρρέουν στην Ελλάδα, παρά τη συμφωνία της 29ης Νοεμβρίου ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες για την επιβράδυνση των ροών.

Αυξάνοντας σε επίπεδο Κομισιόν τις πιέσεις προς την Άγκυρα, ο Χαν δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει θεαματική πρόοδο έως την επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Stratego

«Το σχέδιο δράσης είχε συμφωνηθεί πριν από περισσότερο από δύο μήνες και εξακολουθούμε να μην βλέπουμε σημαντική μείωση στον αριθμό των μεταναστών», δήλωσε στο Reuters μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ, στην οποιά συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu).

«Η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, δεν έχω αμφιβολία», δήλωσε ο Χαν, προσθέτοντας πως η ανάγκη αποστολής τουρκικών δυνάμεων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας «δεν αποτελεί δικαιολογία» για να μην ελέγχει τη δυτική ακτή της και να μην συνεργάζεται με την Ελλάδα, δείγμα σε ποιο σημείο έχει φτάσει η στρατηγική ανάλυση στους κόλπους των Βρυξελλών, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει εκθεση την προσεχή Τετάρτη για την πρόοδο που (δεν) σημειώνει η Τουρκία όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται ότι θα είναι επικριτική, καθώς ναι μεν θα αναγνωρίζει ότι οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε συλλήψεις διακινητών, αλλά θα επικρίνει την απροθυμία ή αδυναμία της Άγκυρας να διασφαλίσει θέσεις εργασίας στους Σύρους πρόσφυγες, τη στιγμή που ο χειμώνας δεν φαίνεται να πτοεί τους περισσότερους, που είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το πέρασμα στο Αιγαίο.

Ούτε η Άγκυρα πτοείται, μοιάζοντας περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το πέρασμα στην άλλη πλευρά των νοτίων συνόρων της, όπως προέκυψε από τα λεγόμενα στην προ δεκαπενθημέρου κοινή συνέντευξη των Τζο Μπάιντεν (Jo Biden) και Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoğlu) στην Άγκυρα.

Το ευρωτουρκικό ντόμινο

«Χρειαζόμαστε αποτελέσματα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να δείξουμε στους ηγέτες ότι η συμφωνία λειτουργεί», δήλωσε ο Αυστριακός επίτροπος. «Ανησυχώ ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος».

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι «κάτι τέτοιο θα αύξανε την πίεση, ώστε να βρεθούν άλλες λύσεις», κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς με αυτόν τον τρόπο αναφορά στους συνοριακούς φράκτες που σηκώνουν η μία μετά την άλλη οι χώρες στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη.

Nωρίτερα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο (Peter Szijjarto) είχει δηλώσει:

Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή δεν μπορεί να προστατεύσει τη ζώνη Σένγκεν και δεν δεχτεί την βοήθεια ή συνδρομή της ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε άλλη "γραμμή άμυνας" (sic), η οποία είναι προφανώς η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία. Εμείς θεωρούμε ότι η ΕΕ είναι ανυπεράσπιστη από τον Νότο.

Η περιγραφή των προσφυγικών ροών με στρατιωτική ορολογία, τη στιγμή που παραμένουν νωπές οι εικόνες από τους πρόσφατους πνιγμούς παιδιών στο Αιγαίο, προκάλεσε θυμηδία σε πολλούς σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντίστοιχα βρήκε ευήκοον ους στους περισσότερους, που πιέζουν για περαιτέρω αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής στη Γηραιά Ήπειρο.

Ερμηνεύοντας τη «συλλογική προσπάθεια» ως «διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», ο Χαν τόνισε από την πλευρά του πως, αν υψωθούν τέτοιοι φράκτες, το μόνο που θα γίνει θα είναι να δημιουργηθεί ένα «ντόμινο», με πολλές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζώνη Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Την ίδια στιγμή που, απλώς, περιέγραφε τι συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης, χωρίς να προσδιορίζει τι σημαίνει φύλαξη των εξωτερικών συνόρων με όρους ανοιχτής θάλασσας, ο Γιοχάνες Χαν υπενθύμιζε στην Τουρκία ότι «η Συνθήκη της Γενεύης είναι ακόμα σε ισχύ», ζητώντας από την Άγκυρα να ανοίξει τα δικά της σύνορά της στους Σύρους που εγκαταλείπουν μαζικα τις τελευταίες ημέρες το Χαλέπι, ύστερα από την προέλαση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ