ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: Εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις

Β. Κορέα: Εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις
Ο αρχηγός της Β.Κορέας και το επιτελείο του πανηγυρίζουν παρακολουθώντας την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς REUTERS

Η Βόρεια Κορεά προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Με βάση τα όσα μεταδίδονταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς το διάστημα, χωρίς να είχε γίνει γνωστό αν η προαναγγελθείσα προσπάθεια να μπει σε τροχιά δορυφόρος -όπως ισχυρίζεται η Πιονγιανγκ- ήταν επιτυχής ή όχι.

Τρεις ώρες μετά την εκτόξευση, η οποία προσδιορίστηκε στις 9:30 το πρωί τοπική ώρα, η βορειοκορεατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ήταν επιτυχής.

Αργότερα, το νοτιοκορεατικό δίκτυο Yonhap ανέφερε, επικαλούμενο ανώτερη στρατιωτική πηγή, ότι η εκτόξευση είναι πιθανόν να στέφθηκε από επιτυχία. Το προηγμένο σύστημα βαλλιστικής άμυνας Aegis αντιτορπιλικού του στόλου της Ν. Κορέας ήταν αυτό που κατέγραψε την εκτόξευση, με τις ένοπλες δυνάμεις της Σεούλ εξετάζουν αν υπήρχε στίγμα αντικειμένου σε τροχιά.

Η αμερικανική Διοίκηση Στρατηγικής Άμυνας (US Strategic Command) ανακοίνωσε ότι εντόπισε πύραυλο να εξέρχεται της γήινης ατμόσφαιρας, ενώ το νοτιοκορεατικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι πύραυλος έθεσε αντικείμενο σε τροχιά.

«Όλα δείχνουν ότι έχουμε επανάληψη της επιτυχούς εκτόξευσης του 2012», δήλωσε στο Reuters ο ειδικός αναλυτής Τζον Σίλινγκ (John Schilling).

Η φύση ενός πυραύλου

Αν και η εκτόξευση είχε προαναγγελθεί εδώ και ημέρες, οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν σφοδρές, καθώς έρχεται έναν μήνα ακριβώς μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή των Βορειοκορεατών. Αρχικά, το έκτακτο γεγονός γνωστοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Ν. Κορέας και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πιονγκγιάνγκ είχε ενημερώσει τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, μεταξύ 8-25 Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες, μάλιστα, των τελευταίων ημερών έκαναν λόγο για επίσπευση της εκτόξευσης, κάποια ημέρα μεταξύ 7-14 Φεβρουαρίου. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε έντονες ζυμώσεις μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων, που θεωρούν τις απόπειρες της Λαϊκής Δημοκρατίας να θέσει σε τροχιά δορυφόρο συγκεκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται ότι έχει βεληνεκές 10.000 χλμ. που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Ελάχιστη ώρα μετά την εκτόξευση, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Reuters:

Επιβεβαιώνουμε ότι ανιχνεύσαμε μία εκτόξευση από τη Β. Κορέα, δεν υπάρχει απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας από τις αρχικές ενδείξεις. Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

Ιαπωνία

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK της Ιαπωνίας, η κυβέρνηση του Τόκιο δεν προχώρησε σε κατάρριψη του πυραύλου, παρά το γεγονός ότι διήλθε πάνω από τη νήσο Οκινάουα (Okinawa).

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε (Shinzo Abe) χαρακτήρισε την εκτόξευση «απαράδεκτη».

Οι τρεις σύμμαχοι –ΗΠΑ, Ν. Κορεά, Ιαπωνία- ήδη έχουν ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με ανώνυμες διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Reuters και οι οποίες προσδιορίζουν τη συνεδρίαση του δεκαπενταμελούς οργάνου στις 11:00 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας).

Korea Nakatani 2016 02 07T022257Z 1161688604 GF10000298946 RTRMADP 3 NORTHKOREA SATELLITE adam

Ρεπόρτερ περικυκλώνουν τον Ιάπωνα υπουργό Άμυνας Gen Nakatani, όπως προσέρχεται σε έκτακτη συνάντηση επιτελών με τον πρωθυπουργό Shinzo Abe, το πρωί της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου 2016 - REUTERS/Toru Hanai

Ν. Κορέα

Οι αρχικές πληροφορίες από το νοτιοκορεατικό δίκτυο Yonhap έκαναν λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση. Στις πρώτες αναμεταδόσεις γινόταν λόγος για επιτυχή αποκόλληση των προωθητικών πυραύλων στα δύο πρώτα στάδια της εκτόξευσης, είδηση που φαίνεται να συμφωνεί με τις παρατηρήσεις των κατασκοπευτικών δορυφόρων. Αργότερα, το ίδιο δίκτυο επικαλέστηκε στρατιωτική πηγή που έτεινε στο προηγούμενο συμπέρασμα, δειγμα της σύγχυσης που επικράτησε τις πρώτες ώρες του συμβάντος.

Η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν-Χιε (Park Geun-hye) έκανε λόγο για «ασυγχώρητη πράξη», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να προβεί σε κυρώσεις προς την Πιονγιάνγκ.

Κίνα

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανταπόκριση της κινεζικής ηγεσίας, ιδίως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama) με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ (Xi Jinping) την Παρασκευή.

Οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους απέναντι στην επικείμενη δοκιμαστική εκτόξευση και, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν και να πιστοποιήσουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, συμφωνώντας ότι δεν αποδέχονται το στάτους πυρηνικής δύναμης της Β. Κορέα, προαναγγέλλοντας καταδικαστικό ψήφισμα σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας κατά των βορειοκορεατικών προκλήσεων.

Σε μια πρώτη αποτύπωση των διαθέσεων του Πεκίνου, το πρακτορείο Xinhua ανέφερε ότι η εκτόξευση θα επιδεινώσει την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία θα πρέπει να αποπυρηνικοποιηθεί και να αποφύγει τις πολεμικές συρράξεις.

Στο σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου, που θεωρείται ότι αντανακλά τη σκέψη της κινεζικής ηγεσίας, τονίστηκε ότι όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία, ώστε να μην βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Ανεξαρτήτως της αληθινής φύσης της δοκιμής, η εκτόξευση αποτελεί συνιστά αρνητική εξέλιξη, καθώς πυροδοτεί ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο που μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες κυρώσεις.

Ωστόσο, εν μέσω επικρίσεων και καταδίκης, αυτό που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι μοναδική βιώσιμη λύση για τη δυσχερή κατάσταση της χερσονήσου είναι οι διαπραγματεύσεις, όπως η Κίνα έχει επανειλημμένα επισημάνει.

Δηλώσεις έγιναν και από την κυβέρνηση της Ταϊβάν, η οποία -σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω του σεισμού στην Ταϊνάν- ανέφερε ότι δεν κινδυνεύει η ασφάλεια της χώρας.

ΗΠΑ

Όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον.

Σε ανακοίνωσή της η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Σούζαν Ράις (Susan Rice) καταδίκασε την νέα δοκιμή των Βορειοκορεατών, κάνοντας λόγο για προκλητική πράξη αποσταθεροποίησης και κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Β. Κορέας αποτελούν σοβαρή απειλή στα συμφέροντά μας –συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας μερικών από τους στενότερους συμμάχους μας», ανάφερε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν αυστηρές συνέπειες για τις παράτολμες πράξεις».

Την δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα προστατεύσουν τις Ιαπωνία και Ν. Κορέα διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι (John Kerry), δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να ληφθούν «αυστηρά μέτρα» και η Πιονγιάνγκ να λογοδοτήσει.

Ρεπουμπλικάνοι

Η είδηση πως η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς συνέπεσε με το ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα, που μεταδιδόταν ζωντανά από το St. Anselm's College Institute of Politics του Μάντσεστερ στο Νιου Χαμπσάιρ (New Hampshire), εν όψει της έναρξης των πανεθνικών προκριματικών από τη συγκεκριμένη πολιτεία την ερχόμενη Τρίτη.

Για αρκετά λεπτά, στο Νιου Χαμπσάιρ ηχούσαν τα τύμπανα του πολέμου.

«Εάν ένα προληπτικό χτύπημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ασφάλειάς μας, ας το κάνουμε», δήλωσε ο Τζεμπ Μπους (Jeb Bush), όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια του ντιμπέιτ για το έκτακτο γεγονός που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο συνυποψήφιός του Τεντ Κρουζ (Ted Cruz) υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επεκτείνουν την αντιπυραυλική άμυνά τους, αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα αν ως πρόεδρος θα προχωρούσε σε προληπτικό χτύπημα «χωρίς περισσότερες πληροφορίες».

Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του Τζον Κάσιτς (John Casich). «Νομίζω ότι μπορούμε να ενημερώσουμε τους Ιάπωνες ότι αν θέλουν να αναλάβουν δράση κατά του πυραύλου, θα έχουν την υποστήριξή μας, αν αυτό νομίζουν ότι είναι το καλύτερο που πρέπει να γίνει».

Ίδια λογική, διαφορετική εφαρμογή από τον Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump): «Αφήστε την Κίνα να λύσει αυτό το πρόβλημα. Μπορούν να το κάνουν γρήγορα και με χειρουργική ακρίβεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ