ΚΟΣΜΟΣ

Τεστ IQ μετρά τη νοημοσύνη των σκύλων

Τεστ IQ μετρά τη νοημοσύνη των σκύλων
σκύλος REUTERS/Mike Segar

Το ότι τα σκυλιά είναι έξυπνα, είναι γνωστό. Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα, είναι ότι μπορούμε να μετρήσουμε τη νοημοσύνη τους, με τεστ IQ, ακριβώς όπως γίνεται και με τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, η νοημοσύνη των σκύλων μπορεί να μετρηθεί με τα κατάλληλα τεστ IQ, που μπορούν μάλιστα να βοηθήσουν και στην καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογίας των σκύλων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), με επικεφαλής τη δρ. Ρόζαλιντ Αρντεν και τον δρ. Μαρκ Ανταμς, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο τεστ, που χρησιμοποίησαν για να αξιολογήσουν την εξυπνάδα 68 σκυλιών. Το τεστ διήρκεσε σχεδόν μια ώρα για κάθε ζώο, περίπου όσο και για έναν άνθρωπο.

Οι δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκαν τα σκυλιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, αφορούσαν τον προσανατολισμό, τη διάκριση μεταξύ διαφορετικών ποσοτήτων τροφής, την ικανότητα να ακολουθούν τη χειρονομία ενός ανθρώπου όταν έδειχνε ένα αντικείμενο. Μάλιστα τα σκυλιά φάνηκε να απολαμβάνουν την όλη διαδικασία του τεστ, σύμφωνα με τον δρ. Μαρκ Άνταμς.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν ένα σκυλί τα πήγαινε καλά σε μία δοκιμασία, τότε έτεινε να είναι εξίσου καλός και στις υπόλοιπες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους που κάνουν τεστ «γενικής νοημοσύνης» (IQ).

Σύμφωνα με τη δρ Ρόζαλιντ Αρντεν, «όπως οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, έτσι και οι σκύλοι, ακόμη και της ίδιας ράτσας».

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι συνήθως και πιο υγιείς, ενώ ζουν και περισσότερα χρόνια, κάτι που πιθανώς να ισχύει και για τα σκυλιά.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ