ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση στη Βρετανία ώστε το δημοψήφισμα να μην συμπέσει με το Euro της Γαλλίας

Πρόταση στη Βρετανία ώστε το δημοψήφισμα να μην συμπέσει με το Euro της Γαλλίας
«Πού πήγαν οι Βρετανοί;» θα μπορούσε να είναι το θέμα αυτής της φωτογραφίας από την ολομέλεια του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 3 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Vincent Kessler

Βουλευτής από τη Βόρεια Ιρλανδία προσπάθησε μάταια σήμερα (9/2) να κατοχυρώσει ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν θα πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Γαλλίας.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν έχει προς το παρόν οριστικοποιηθεί, ωστόσο ενδέχεται να λάβει χώρα την 23η Ιουνίου, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία του Λονδίνου με τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Σε αυτήν ωστόσο την περίπτωση, το δημοψήφισμα θα διεξαγόταν, με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου) σε πλήρη εξέλιξη και τη συμμετοχή τριών ομάδων του Ηνωμένου Βασιλείου: την Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον Νάιτζελ Ντοντς (Nigel Dodds), πρώην δήμαρχο του Μπέλφαστ, βουλευτή και αναπληρωτή επικεφαλής του δεξιού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αυτός είναι ένας «καλός λόγος», προκειμένου το δημοψήφισμα να διεξαχθεί αργότερα: για να μην συμπέσει με τους αγώνες ποδοσφαίρου.

«Ας είμαστε ειλικρινείς: ο κόσμος θέλει να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο εκείνη την χρονική περίοδο», υπογράμμισε ο βουλευτής, ενώ παρουσίαζε ενώπιον του Κοινοβουλίου την πρότασή του.

Ο ίδιος επέμεινε επιπλέον στο πρόσθετο κόστος που θα προκύψει από το γεγονός ότι πολλοί πολίτες ενδέχεται να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, καθώς θα θέλουν να πάνε στη Γαλλία για να παρακολουθήσουν το Euro 2016.

H πρότασή του βουλευτή απορρίφθηκε με 286 ψήφους κατά και 70 ψήφους υπέρ. Ο Ντοντς τάσσεται υπέρ της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

Πέραν από τις όποιες γραφικές προεκτάσεις των αιτιάσεων του Ντοντς, το ζήτημα παραμένει εξόχως πολιτικό σε Ουαλία και Σκωτία, καθώς οι ηγεσίες τους θεωρούν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον μεθοδεύει την κατάσταση, ώστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί τον Ιούνιο. Σε αυτήν την περίπτωση, οι προεκλογικές εκστρατείες για την ανάδειξη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου και της ουαλικής συνέλευσης στις εκλογές της 5ης Μαΐου θα επηρεαστούν από την αντίστοιχη για την παραμονή στην ΕΕ, δίνοντας στον Κάμερον την ευκαιρία να επιβάλλει το διακύβευμα σε κάθε ερώτημα.

Άραγε, θα χάσουν οι Βρετανοί τη μπάλα στην Ευρώπη, αν συμπέσει το δημοψήφισμα με το Euro;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ