ΚΟΣΜΟΣ

Μη εξημερωμένος ελέφαντας έσπειρε τον πανικό σε πόλη της ανατολικής Ινδίας

Μη εξημερωμένος ελέφαντας έσπειρε τον πανικό σε πόλη της ανατολικής Ινδίας
Οι ινδικές αρχές καταφέρνουν να ακινητοποιήσουν τον μη εξημερωμένο ελέφαντα, που αναστάτωσε το αστικό κέντρο του Σιλιγκούρι, στα βάθη της Βεγγάλης, στις 10 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Stringer

Ένας μη εξημερωμένος ελέφαντας έσπειρε τον πανικό για τουλάχιστον πέντε ώρες και προκάλεσε καταστροφές σε εκατό σπίτια, καταστήματα και άλλα κτίρια σήμερα σε πόλη της ανατολικής Ινδίας.

«Ο ελέφαντας ξέφυγε από την υπόλοιπη αγέλη, που βρισκόταν σε ένα γειτονικό δάσος και αποπροσανατολίστηκε καταλήγοντας στο Σιλιγκούρι (Siliguri), όπου έσπειρε τον πανικό σε μία πόλη για σχεδόν πέντε ώρες», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπινάι Κρίσνα Μπαρμάν (Binay Krishna Barman), υπουργός Δασών στο κρατίδιο της δυτικής Βεγγάλης.

Ο ελέφαντας εικάζεται πως έφυγε από το γειτονικό στην πόλη τροπικό δάσος Μπαϊκουνταπούρ (Baikunthapur), σημαντικό οικοσύστημα το οποίο απειλείται από την αύξηση του πληθυσμού στις επαρχίες αυτές, νοτίως των Ιμαλαΐων.

«Το ζώο, σουλάτσαρε στους δρόμους, κι ισοπέδωσε εκατό σπίτια, ενώ προκάλεσε ζημιές και σε οχήματα», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι προσπάθησαν μάταια να διώξουν τον ελέφαντα πετώντας του πέτρες, προτού οι δασοφύλακες του ρίξουν βέλη με ηρεμιστικό για να τον ακινητοποιήσουν.

«Μεταφέρθηκε στο δάσος Σούκνα (Sukna), που βρίσκεται δίπλα στην πόλη Σιλιγκούρι», σημείωσε ο Ινδός αξιωματούχος.

Όπως σχολιάζει το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, η περιοχή του Σιλιγκούρι, από την οποία διέρχεται ο σιδηρόδρομος προς το διοικητικό κέντρο του Νταρζιλίνγκ (Darjeeling) αφθονεί σε πληθυσμούς ελεφάντων. Πολλοί ελέφαντες έχουν σκοτωθεί από διερχόμενα τρένα.

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η καταστροφή των εστιών των ευγενών αυτών θηλαστικών αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο εμφανίζονται σε κατοικημένες περιοχές στην ινδική ύπαιθρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ