ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος - Πατριάρχης Κύριλλος: Ζήτησαν ενότητα εκκλησιών & προστασία χριστιανών

Πάπας Φραγκίσκος - Πατριάρχης Κύριλλος: Ζήτησαν ενότητα εκκλησιών & προστασία χριστιανών
REUTERS/Alejandro Ernesto/Pool

Έκκληση για ενότητα μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απηύθυναν κατά τις ιστορικές τους συνομιλίες στην Κούβα πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ ενός πάπα και του επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας από το σχίσμα του 1.054.

Παράλληλα, σε κοινή τους διακήρυξη, προέτρεψαν τον κόσμο να προστατεύσει τους χριστιανούς από τους διωγμούς στη Μέση Ανατολή.

Η συζήτηση των δυο αντρών διήρκεσε δυο ώρες και διεξήχθη στο αεροδρόμιο της Αβάνα. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Κύριλλος τόνισε ότι οι συζητήσεις ήταν "ανοιχτές" και "αδελφικές" ενώ ο πάπας Φραγκίσμος τις χαρακτήρισε "πολύ ειλικρινείς".

"Ελπίζουμε η συνάντησή μας να συνεισφέρει στον επανίδρυση αυτής της ενότητας που θέλει ο Θεός", ανέφεραν στην διακήρυξή τους.

Το κοινό έγγραφο καλεί τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους χριστιανούς αναφέροντας ότι "σε πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική ολόκληρες οικογένειες, χωριά και πόλεις, οι εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές μας εξοντώνονται ολοκληρωτικά".

"Οι εκκλησίες τους ρημάζονται βάναυσα και λεηλατούνται, τα ιερά τους κειμήλια βεβηλώνονται, τα μνημεία τους καταστρέφονται", σημειώθηκε στην ανακοίνωση.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε από την Κούβα και έφθασε στο Μεξικό όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη. Έγινε δέκτης θερμής υποδοχής από 300.000 κόσμου στο Μέξικο Σίτι. Η χώρα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο καθολικό πληθυσμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ