ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Ο Πάπας έστειλε επιστολή στον... Πάπα για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή.

Ο λόγος για τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Πάπα Φραγκίσκο που έστειλε επιστολή πριν από λίγες μέρες, στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάπα Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο, ο οποίος στις 17 Φεβρουαρίου ανήμερα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, έχει τα ονομαστήριά του.

Γιατί όμως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αποκαλείται και Πάπας; Δεν πρόκειται για την... Τρίτη έδρα της Χριστιανικής Εκκλησίας ή για νέο Σχίσμα μετά το 1054, πόσο μάλλον δε για τυχόν αξιώσεις του Δεύτερου τη Τάξη Ορθόδοξου Πατριαρχείου, για να αποκτήσει τα Πρωτεία.

papas patriarxis alexandreias

Πηγή: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Το Πάπας είναι μια προσφώνηση που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι αρκετών αφρικανικών χωρών όταν απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο, αγαπημένο τους πρόσωπο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σημαίνει πατερούλης. Το Πάπας, μέρος του τίτλου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έχει ιστορική διάσταση και προέρχεται από την Αφρικανική παράδοση.

Ολόκληρη η επιστολή και οι ευχές του Ποντίφικα στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας είναι:

papas

Προς τον Μακαριώτατον Πάπα και Πατριάρχη
Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
κ. Θεόδωρον Β’

Επί τη ευκαιρίᾳ του λειτουργικού εορτασμού του εν ουρανοίς Προστάτου Σας, Αγίου Θεοδώρου, προσφέρω σε Σας Μακαριώτατε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου, από τον Θεό Πατέρα του ελέους να Σας χαρίζει άφθονες ευλογίες. Ο Άγιος Θεόδωρος, που μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού, να μεσιτεύει για το υψηλό Σας έργο. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη μου στην Αφρική, είχα την ευκαιρία να δω τα διάφορα προβλήματα που επηρεάζουν την αγαπημένη αυτή ήπειρο. Έχοντας συνείδηση της δέσμευσής Σας για τον Ευαγγελισμό και την προώθηση της ανάπτυξης της ανθρωπότητας, είναι η επιθυμία μου οι Ορθόδοξοι και Καθολικοί από τις διάφορες χώρες της Αφρικής, να μπορούν να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους να συνεχίσουν από κοινού την προώθηση του κοινού καλού, δίνοντας μαρτυρία για την φιλεύσπλαχνη αγάπη του Θεού. Απευθύνοντας τις εγκάρδιες ευχές μου στην Μακαριότητά Σας, Σας ασπάζομαι αδελφικά εν Κυρίω.

Φραγκίσκος Πάπας, Ρώμη

Διαβάστε επίσης:

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece: Φοβόμαστε χτύπημα του ISIS
Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece: Η αγορά της Αιγύπτου είναι θετική

ΔΗΜΟΦΙΛΗ