ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Προσωρινή συμφωνία Κέρι-Λαβρόφ για τους όρους κατάπαυσης του πυρός

Συρία: Προσωρινή συμφωνία Κέρι-Λαβρόφ για τους όρους κατάπαυσης του πυρός
REUTERS/Michael Dalder

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή ότι ο ίδιος και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία για τους όρους παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία με τις δύο πλευρές να είναι πολύ κοντά σε μια κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, ο Κέρι ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να επιλυθούν και ότι δεν αναμένει καμία άμεση αλλαγή στο έδαφος της Συρίας. Στη Χομς της Συρίας, μια διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε τουλάχιστον 46 άτομα την Κυριακή και εκρήξεις έπληξαν τμήματα της Δαμασκού.

Ο Άσαντ δήλωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμος για κατάπαυση του πυρός υπό την προϋπόθεση ότι οι «τρομοκράτες» δεν θα χρησιμοποιήσουν την παύση των εχθροπραξιών προς όφελός τους και ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τους αντάρτες θα σταμάτησαν να το κάνουν.

Η συριακή αντιπολίτευση νωρίτερα ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την «δυνατότητα» προσωρινής ανακωχής, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις από τους συμμάχους της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις, η πολιορκία θα αρθεί και θα επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα.

«Έχουμε φτάσει σε μια προσωρινή συμφωνία επί της αρχής σχετικά με τους όρους κατάπαυσης των εχθροπραξιών που θα μπορούσε να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες,» δήλωσε ο Κέρι δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέ.

«Οι λεπτομέρειες για την παύση των εχθροπραξιών σύντομα θα αποσαφηνιστούν. Στην πραγματικότητα, είμαστε πιο κοντά σε μια κατάπαυση του πυρός σήμερα από ότι πριν», δήλωσε ο Κέρι.

Ο ίδιος αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα ανεπίλυτα ζητήματα, λέγοντας ότι οι και δύο πλευρές «συμπληρώνουν τα στοιχεία» της συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι ο Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί. «Με τον Άσαντ αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί και δεν θα τελειώσει», είπε.

Η μοίρα του Άσαντ υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας.

Δεκάδες νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση στη Χομς

Έτοιμος για ανακωχή δηλώνει ο Άσαντ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ